112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Nationaal Hitteplan vanaf dinsdag 23 augustus van kracht

Zwolle – Vanaf vandaag, dinsdag 23 augustus, is het Nationaal Hitteplan actief in het hele land. Dit betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Verder geldt voor iedereen alert te zijn op verbranding van de huid door UV-straling van de zon, want met waarden van 5 à 6 is de zonkracht de komende dagen redelijk hoog.

Aanhoudende hitte

Tot en met zondag is het overwegend zonnig en warm. De middagtemperaturen liggen woensdag tussen 27 graden op de Wadden en lokaal 34 graden in het zuidoosten. Voor donderdag tot en met zondag blijft de aanvoer van warme lucht onverminderd aanwezig en hierbij is de kans op maxima boven 30 graden groot. Maandag wordt een weeromslag verwacht die daling van temperatuur en waarschijnlijk het einde van de zomerse waarden zal betekenen. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Vooral ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen (Bron: RIVM en KNMI).

Klachten bij hitte

Warm weer geeft vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Daarnaast kunnen huidproblemen ontstaan zoals jeuk en huiduitslag. Vanwege de hoge temperaturen is extra aandacht bij evenementen gewenst.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

•Voldoende drinken;
•Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
•In de schaduw blijven;
•Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
•Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
•Tips, advies en hulp nodig?

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. Ook informeert het Rode Kruis zijn vrijwilligers en worden zij aangespoord om hittetips zoveel mogelijk te verspreiden en extra zorg te bieden daar waar mogelijk.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button