HardlopenNieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Naast Kipsang ook Mutai actief bij Zwolse Halve Marathon

De organisatie van de vijftiende Scania Zwolse Halve Marathon is er in geslaagd om naast Wilson Kipsang nog een mondiale topatleet aan te trekken. Met de komst van Geoffrey Kiprono Mutai wordt het derde lustrum extra opgeluisterd. Mutai wordt wereldwijd gezien als één van de beste marathonlopers van dit moment. Met de komst van de Kenianen Kipsang en Mutai staan de nummers drie en zeven van de wereldranglijst marathon allertijden op zaterdag 13 juni aan de start.

Geoffrey Mutai

Geoffrey Mutai kreeg in Nederland bekendheid vanwege zijn twee overwinningen in de marathon van Eindhoven van 2008 en 2009 (2:07:01) en zijn tweede plaats in de marathon van Rotterdam van 2010. Het jaar 2010 was het jaar van de doorbraak van Mutai in de mondiale marathontop. Niet alleen finishte hij als tweede in de marathon van Rotterdam met een persoonlijk record van 2:04:55, maar er volgde ook nog een tweede plaats in de marathon van Berlijn. Geoffrey Mutai is een stylist met een hoge basissnelheid. Die snelheid dankt hij aan zijn optredens op de atletiekpiste. In 2010 verbeterde hij ook nog eens zijn persoonlijk record op de 10 kilometer tot een tijd van 27:27.59 en veroverde daarmee het brons op deze afstand tijdens de Afrikaanse kampioenschappen.

In 2011 verbaasde de ranke Mutai de wereld met een fabuleuze tijd in de marathon van Boston. Zijn winnende eindtijd van 2:03:02 was sneller dan het toen heersende wereldrecord van Haile Gebrselassie. De toptijd van Mutai werd echter niet erkend aangezien het parcours in Boston niet gecertificeerd is door de IAAF. De topvorm van 2011 bracht hem de winst in de meest prestigieuze marathon ter wereld, de marathon van New York. Een marathon die hij ook in 2012 nog eens wist te winnen. Met deze zegereeks behoort Geoffrey Mutai net als zijn landgenoot Wilson Kipsang tot één van de meest aansprekende lange afstandsatleten van de huidige tijd. Mutai liep nog niet eerder een halve marathon in Nederland. Net als voor Kipsang is de Scania Zwolse Halve Marathon voor Mutai een belangrijke voorbereidingswedstrijd voor een snelle najaarsmarathon.

Concurrent voor Wilson Kipsang

Geoffrey Mutai zal op zaterdag 13 juni een gevreesde concurrent zijn voor Wilson Kipsang. Met persoonlijke records van 58:58 (Geoffrey Mutai) en 58:59 (Wilson Kipsang) zijn beide atleten aan elkaar gewaagd en is een prachtige strijd om de overwinning op voorhand verzekerd. Bovendien is het nu voor het eerst in de historie van de Scania Zwolse Halve Marathon mogelijk dat de halve marathonafstand binnen het uur wordt afgelegd. In 2011 liep Kipsang na een prachtige solo een winnende tijd van 1:00:49. Verbetering van dit parcoursrecord zal op 13 juni de inzet zijn voor de topatleten. De komende weken zullen er meer namen bekend worden gemaakt die worden toegevoegd aan het deelnemersveld van de gezelligste halve marathon van Nederland. Naast de halve marathon wordt ook de Wavin 4 Engelse Mijlen georganiseerd. Voor deze afstand is de inschrijving nog niet gesloten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button