KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Muzikale inspiratie en hoog niveau tijdens het Britten Celloconcours 2023

Zwolle – Tijdens de 14e editie van het Britten Concours op 11 en 12 maart in het ArtEZ Conservatorium in Zwolle hebben jonge cellisten elkaar ontmoet, geïnspireerd en tot op grote hoogten uitgedaagd. Het evenement in het ArtEZ Conservatorium vond met publiek plaats, maar was ook via een livestream te volgen. Het jonge cellotalent uit heel Nederland speelde voor een vakjury met o.a. ArtEZ hoofdvakdocenten cello Karlien Bartels en René Berman.

Leeftijdscategorieën

Hendrik de Ryck wint de 1e prijs in de categorie I (10 t/m 12 jaar). De jury ziet in hem een groot cellotalent. Hendrik vertelt een verhaal, zingt op zijn cello, ademt de muziek en ontroert het publiek met zijn spel. In categorie II (13 t/m 15 jaar) wint Tudor Marin de 1e prijs. De jury noemt Tudor een ras muzikant, die risico’s durft te nemen en het publiek weet te boeien. Hij speelt met vuur en energie en is een veelbelovend talent. Het niveau van categorie III (16 t/m 18 jaar) was enorm hoog. Zoey Dor weet hier de 1e prijs in de wacht te slepen. Zoey overtuigt het publiek in de Hongaarse Rhapsodie van Popper met haar wervelende spel, bravoure en warme volle toon. Ze is een echte performer.

De drie eersteprijswinnaars spelen op 16 april a.s. solo met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens het winnaarsconcert in Theater De Spiegel in Zwolle en krijgen hier hun prijs uitgereikt door Staatsecretaris Gunay Uslu (onder voorbehoud). Verder krijgen alle eersteprijswinnaars en de winnaar van de 2e prijs in categorie III een masterclass op 3 juni a.s. van meestercellist Gregor Horsch aangeboden.

Op 11 maart de kregen de deelnemers ook een workshop improvisatie van cellisten Joshua Herwig en Reinout de Vey Mestdagh uit het ensemble WOODCRAFT. WOODCRAFT won onlangs nog de 1e prijs in de Dutch Jazz Competition 2022 met hun improvisatie talent.

In de drie leeftijdscategorieën van het concours zijn de prijzen als volgt verdeeld:

  • Britten Celloconcours Categorie I (10 t/m 12 jaar)

Eerste prijs: Hendrik de Ryck uit Booischot (B)

Tweede prijs: Minou Smits uit Amsterdam

Derde prijs: Diani Rhodes uit Amstelveen

Aanmoedigingsprijs: Joël Wormgoor uit Neede

 

  • Britten Celloconcours Categorie II (13 t/m 15 jaar)

Eerste prijs Tudor Marin uit Rotterdam

Tweede : Christian Akopian uit Apeldoorn

Derde prijs: Rokus Ganzeveld uit Rotterdam

Aanmoedigingsprijs: Arda Naci uit Wassenaar

 

  • Britten Celloconcours Categorie III (16 t/m 18 jaar)

Eerste prijs: Zoey Dor uit Amsterdam

Tweede prijs: Douwe Eisses uit Delft

Derde prijs: Mudré Buckuté uit Den Haag

Aanmoedigingsprijs: Fama Koning uit Driebergen

Op zaterdag 18 maart a.s. vindt in het ArtEZ conservatorium Zwolle het Britten Altvioolconcours plaats. Ook dit concours is zowel live als via een livestream te volgen. Meer informatie: www.hetbritten.nl

Over het Britten

Stichting Britten voor Jong Muziektalent is opgericht in 2007 door dirigent en artistiek leider Loes Visser en biedt jonge strijkers de kans hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Het motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Met drie strijkorkesten, waaronder het Britten Jeugd Strijkorkest, het jaarlijkse Britten Concours en de Britten Academie is het een podium voor talentontwikkeling in de muziek. De standplaats is Zwolle, maar deelnemers aan het Britten Concours komen uit alle windestreken van Nederland. De orkestleden komen vooral uit Oost Nederland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button