Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Museumdirecteur Ralph Keuning en popmuzikant MINKA winnaars cultuurprijzen Overijssel

Zwolle – Ralph Keuning (1961), directeur van Museum de Fundatie te Zwolle en Kasteel het Nijenhuis te Heino, krijgt de Cultuurprijs Overijssel 2021. De prijs wordt hem toegekend omdat hij meer is dan een succesvol museumdirecteur. Hij geeft leiding aan de beide musea sinds 2007. Hij was verantwoordelijk voor de uitbreiding van Museum de Fundatie, naar het ontwerp van architect Hubert-Jan Henket (2013).

Ralph Keuning staat voor vernieuwing in de beeldende kunst, bereikt met zijn exposities een hoog artistiek niveau en hij geeft leiding aan een professionele cultuurorganisatie. Bovendien is er sprake van een inspirerende culturele impact op de samenleving met daarbij ook aandacht voor de zgn. cultuur-codes en hij levert een waardevolle bijdrage aan de versterking van het kunst en cultuurklimaat in Overijssel en is hij een kunst- en cultuurambassadeur bij uitstek. Naar mening van het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel voldoet Ralph Keuning aan alle vooraf opgestelde criteria.

Minka Hebing (1990), als artiest bekend onder de naam MINKA, krijgt de prijs Cultuurtalent Overijssel 2021. De prijs wordt haar toegekend als erkenning van haar talent én als stimulering om bovenal door te gaan als veelbelovend popmusicus.

MINKA heeft zich na haar opleiding aan ArtEZ Conservatorium (2015) ontwikkeld tot een veelzijdig popmusicus, zangers én muzikant. Zij maakt elektropop met Nederlandstalige teksten. Zij onderscheidt zich door een geheel eigen ‘sound’, in een mix van synths, beats, onbevangenheid, uitdaging en beweging. Iedereen wil dansen op de muziek van MINKA. Ze werkt samen met haar vriend en producer Timon Massop, vanuit Deventer. Sinds eind 2019 is MINKA ook aker van De Nieuwe Oost Pop.

 

Het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel heeft de beide winnaars gekozen na een zorgvuldige bespreking en beoordeling van in totaal 52 genomineerden. De winnaars zijn op 9 juni bekend gemaakt bij RTV Oost door de voorzitter van de Stichting Cultuurprijs Overijssel: Henk Jan Meijer.

Op maandag 20 september is er de grote, feestelijke en muzikale uitreiking in de Zwolse Theater. De prijzen worden uitgereikt door de Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel. De feestelijk uitreiking is in principe voor iedereen gratis toegankelijk, onder voorbehoud van de dan geldende corona-maatregelen.

De winnaar van de Cultuurprijs Overijssel krijgt een bedrag van € 10.000,00 en zal ook meewerken aan de samenstelling van het programma van 20 september. De winnaar van de prijs Cultuurtalent Overijssel krijgt een bedrag van € 10.000,00, specifiek te besteden aan een project dat haar talent verder kan doen ontwikkelen. Ook zij gaat meewerken aan het programma van 20 september.

Stichting Cultuurprijs Overijssel is in 2019 voortgezet op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel en de Provincie Overijssel, als doorstart van de prijzen zoals die voor 2019 werden toegekend. In 2019 en 2020 zijn er geen prijzen toegekend. Mede dankzij de steun van de beide organisaties kon het budget van de prijzen aanzienlijk stijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button