Nieuws uit Zwolle

Museum De Fundatie haalt werk Dada-merika in huis

Zwolle –  Museum de Fundatie heeft het werk Dada-merika van George Grosz en John Heartfield verworven. Het gaat om een vroege fotomontage uit 1919, afkomstig uit het privébezit van kunstenaar Paul Citroen. Het werk toont bijna letterlijk het verscheurde Europa na de Eerste Wereldoorlog en het diepe verlangen naar een nieuwe wereld.

Op de achterzijde bevindt zich een groet van George Grosz gericht aan zijn Dada-kompaan Paul Citroen – Herrn Citron, In herzliche Erinnerung, George Grosz – en de krantenkop Dada SiegtDada-merika is eindeloos vaak gereproduceerd, maar deze foto is uniek en waarschijnlijk het enige originele exemplaar.

Verbinding

Dada-merika is één van de zeer weinig overgebleven dadaïstische collages en geniet wereldfaam onder Dada-kenners. Het feit dat het hier gaat om een originele afdruk met een persoonlijke opdracht van Grosz op de achterzijde maakt het werk uitzonderlijk. Dada-merika is dan ook een belangrijke toevoeging aan de internationale interbellum collectie van Museum de Fundatie, en gaat de verbinding aan met andere werken van George Grosz, John Heartfield, Paul Citroen en Otto Dix, die zich ook in de Fundatie Collectie bevinden.

Dada-merika is vanaf nu te zien in de nieuwe presentatie van de Fundatie Collectie, in Museum de Fundatie Zwolle.

Het werk is binnengehaald met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds Moderne kunst en haar Van Beekhof Fonds) en de VriendenLoterij,

Gerelateerde artikelen

Back to top button