Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Mozaïeken bankje op bordes Stadhuis met uitzicht op Grote Kerkplein

Zwolle – Op het bordes van het stadhuis prijkt sinds maandagmiddag een mozaïeken bank die één en al liefde voor de mooie binnenstad van Zwolle  uitstraalt. Het is het eindresultaat van het project ‘Stad ik ben thuis’ dat in 2020 startte.

 

Ben jij blijven plakken?

De mozaïeken bank is als idee ontstaan door het project ‘20×20’ van het Buurtcultuurfonds in 2019. Onder de noemer: ‘Stad, ik ben thuis!’ zijn verschillende unieke cultuurprojecten ontstaan, voor en door bewoners van de binnenstad en stiekem ook een beetje van alle andere wijken van Zwolle.  Met als doel dat (binnenstad)bewoners samen bouwen aan een nóg mooiere Zwolse binnenstad waar iedereen zich thuis voelt.

Zwolse bewoners uit de binnenstad én wijken eromheen voelen zich thuis als ze door de binnenstad lopen! “Want wat is het lekkerste plekje thuis? Voor mij is dat heerlijk op de bank, samen met anderen!” ‘Stad ik ben thuis’- project

 

Liefdesbrief

Het idee ontstond nadat de projectgroep, die zich over de mozaïekcreatie ontfermt, een wandeling door de binnenstad van Zwolle maakte. “We spraken vol lof over alles wat we er zo fijn aan vinden”, vertelt Micky. “Daar is een liefdesbrief uit ontstaan als ode aan de binnenstad. ‘We blijven van je genieten door rond te lopen en steeds nieuwe dingen van je te ontdekken.’ Zomaar een zin uit een liefdesbrief die door de initiatiefnemers is geschreven over hun liefde en trots voor  de Zwolse binnenstad. Zij willen deze liefde graag met anderen delen en samen verder bouwen aan het project. Bekijk hier hoe de liefdesbrief wordt voorgedragen:

Lekkerste plekje thuis

En vanuit het brengen van die ode hebben we met drie binnenstadbewoners het project ‘Stad, ik ben thuis!’ bedacht. De gedachte hierachter is om de liefde voor de stad te delen met anderen door samen een bank te mozaïeken. Want wat is het lekkerste plekje thuis? Voor mij is dat heerlijk op de bank, samen met anderen.”

Social Sophey

Eén van de uitvloeiselen van het project was het mozaïeken van een betonnen bank. Zwollenaren, en soms zelfs mozaïekliefhebbers uit de regio, gingen aan de slag in Café Foyé, in de hal van theater Odeon, in de hal van het Academiehuis en in het Stadhuis. De bank heeft voordat deze op het bordes voor het Stadhuis kwam te staan al een ware rondreis gemaakt door de Zwolse binnenstad. Van begin 2020 tot halverwege 2022 is er aan de bank gewerkt. Ondertussen kan iedereen zittend op de bank genieten van de binnenstad, een goed gesprek voeren
of even heerlijk uitrusten. Op het paaltje ernaast wordt duidelijk dat de bank is ontstaan uit een bewonersinitiatief en via de QR-code kan men naar de webpagina over het gehele project.

Stadsfestival

Nét op tijd voor het stadfestival (2 t/m 4 september) in de Zwolse binnenstad is de bank naar buiten gezet. Tijdens het stadsfestival kunnen er met behulp van het ‘filosofisch café’ filosofische gesprekken gevoerd worden op de bank. Over het wonen en recreëren in Zwolle, of over de liefde (al dan niet voor de stad). Een uitstekendere plek daarvoor dan de Zwolse bank van Stad, ik ben thuis! is er niet!

 

Opening

Met een opening of onthulling van de bank wordt nog even gewacht door de initiatiefnemers. Naast een liefdesbrief en de mozaïeken bank is er ook een lied geproduceerd. Hiervoor wordt binnenkort een videoclip opgenomen waar ook jij aan mee kunt doen! Zodra de videoclip klaar is, worden beide eindresultaten tegelijkertijd onthult met een openingsfestiviteit. De mozaïeken bank is mede mogelijk gemaakt door: Buurtcultuurfonds, Gemeente Zwolle, STANZ en bewonersvereniging binnenstad Zwolle.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button