Nieuws uit ZwollePolitiekPolitiek & OpinieVoorpagina

Motie gratis weekendstalling voor studentenfietsen haalt het niet

Zwolle – Hoe mooi zou het zijn als studenten in het weekend hun fiets gratis in de nieuwe ondergrondse fietsenkelder zouden kunnen stallen. Dat oppert de D66 fractie tijdens de gemeenteraadsvergadering afgelopen maandag. De partij ziet studenten op de fiets als mooi alternatief voor de overvolle scholierenbussen en diende daarom ook een motie in. Wethouder William Dogger wil er echter niet aan.

Studenten kunnen ’s nachts hun fiets gratis stallen in de nieuwe ondergrondse fietsenstalling voor het station van Zwolle. Maar laat je de fiets langer dan 24 uur staan, zoals in het weekend, dan betaal je vanaf 24 uur € 1,25 per dag. Ga je 5 dagen per week naar school dan kost je dat op maandbasis, voor die vier weekenden, dus 10 euro.

Alternatief voor overvolle bussen

‘De bussen naar de scholen zijn gratis en vaak overvol. Dat maakt het opportuun om ook de fietsenstalling gratis te maken. In het weekeinde hoeven de scholieren niet naar school en maken zij dus kosten voor iets wat zij niet gebruiken. ‘aldus D66. De partij vindt het huidige fietsenstallingsbeleid niet stimulerend voor studenten. ‘Volgens het STOP principe (Stappen, Trappen, OV, Personenauto) dat de stad hanteert zou dit ook een goed idee zijn.’

Afspraken met NS en belastingdienst

Wethouder Dogger vindt echter de motie niet wenselijk en niet haalbaar. De gemeente heeft met de NS afgesproken dat de eerste 24 uur gratis zijn, daarna moet er betaald worden. Juist vanwege deze afspraak met NS, is het volgens wethouder William Dogger niet mogelijk om hiervan af te wijken. ‘De inkt op het contract is nog niet opgedroogd’, antwoord hij op vragen van de D66 fractie tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Alternatief aan achterkant station

Ook afspraken met de belastingdienst over de BTW maken het lastig. “Deze motie aannemen, zou de kosten voor de gemeente enorm verhogen”, aldus Dogger.  “Ook is er een alternatief aan de achterkant van het station.” (red. Eerste 24 uur gratis, na 24 uur € 0,50 per dag).  Hij beloofd om het fietsparkeren rondom het station goed te blijven volgen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button