Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Mooie herdenking bij Rozenboom Gymnasium Celeanum

Zwolle – Donderdagmiddag vond de jaarlijkse herdenking plaats van de deportatie van Zwolse Joden bij het voormalige Gymnasium Celeanum aan de Veerallee.

Na een inleiding over Zwolse Joodse gemeenschap door historicus Jaap Hagedoorn, volgde er een tocht vanaf de school aan de Westerlaan naar de Rozenboom locatie aan de Veerallee. De derdeklassers van het Gymnasium lazen vervolgens in doodse stilte alle namen op van de gedeporteerde Joden. De voornaam, de achternaam en de leeftijd. Het maakte diepe indruk op de aanwezigen.

Op vrijdag 2 oktober 1942 werden minstens 84 Joodse Zwollenaren vastgehouden in de gymzaal van het toenmalig Gymnasium Celeanum aan de Veerallee. Dat waren voornamelijk vrouwen en kinderen van de circa 60 Zwolse Joodse mannen die sinds de zomer van dat jaar gedwongen te werk waren gesteld in Nederlandse werkkampen in Overijssel en Friesland. Op zaterdag 3 oktober werd de hele groep onder het mom van gezinshereniging naar het doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Zeven personen wisten uit de gymnastiekzaal of kamp Westerbork te ontsnappen en overleefden in onderduik de oorlog. Alle overige mannen, vrouwen en kinderen werden naar de vernietigingskampen in het Oosten gedeporteerd. Slechts één van hen overleefde. In de gymzaal van het Gymnasium Celeanum aan de Veerallee werden daags na de deportatie “gewoon” weer gymlessen gegeven.

Foto’s © Peter Denekamp

Back to top button