Mooi ZwolleNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleProgramma'sVoorpagina
Trending

Mooi Zwolle: Wandelen over landgoed Eerde

Zwolle – Mooi Zwolle is het Fiets- en wandelprogramma voor de regio Zwolle. In deze aflevering wordt een route over landgoed Eerde gelopen. Onderweg kom je langs kasteel het Eerde, het scoutingterrein en het monument van verzetsstrijder Frits Herbert Jordens.

Startpunt

De wandeling begint bij landgoed Eerde. Dit is het landgoed rondom kasteel Eerde. Dit kasteel werd in 1715 gebouwd in opdracht van Johan Werner, de baron van Pallandt. Bij speciale excursies die worden georganiseerd door Natuur Monumenten is het mogelijk om het kasteel ook te bezoeken. In het voorjaar is het aan te raden even naar de overkant van de gracht te kijken, waar de muur paarsblauw kleurt door de plant Aubrieta.

tekst gaat verder onder de foto

Video still © RTV Focus Zwolle

Het land rondom kasteel Eerde werd vroeger vanuit de boerderijen bewerkt. De band tussen de boerderijen en het kasteel is goed te zien aan de luiken van de boerderijen. De gele zandloper op het zwarte ondervlak is het wapen van de baron van Pallandt.

Scoutingterrein

De route loopt verder door het bos, naar het scoutingterrein van Landgoed Eerde. Dit terrein is een beschermd natuurgebied en is verdeeld in verschillende groepsterreinen met bijpassende namen. Slechts de basisvoorzieningen, zoals water en wc’s zijn aanwezig voor de scouts. Met mooi weer kan er op het terrein goed gezwommen en gewandeld worden.

Monument

Na een stuk te hebben gelopen langs de oever van de Regge, zijn twee palen zichtbaar waartussen een smal paadje in het bos te zien is. Dit pad leidt naar het graf van Frits Herbert Jordens. Bij zijn graf is een monument geplaatst van de verzetsstrijder. De verzetsman werd op 2 maart 1944 ontdekt toen hij piloten wegbracht. Bij zijn vluchtpoging werd Jordens doodgeschoten. Op zijn grafsteen staan twee zinnen uit het gedicht ‘Le Dormeur du val’ van Arthur Rimbaud.

Gerelateerde artikelen

Back to top button