Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Molukse gemeenschap over verzoek tot erkenning: ‘Trots op onze opa’s wat ze voor Nederland hebben betekend’

Burgemeester Snijders ondertekent brief met verzoek tot erkenning leed

Zwolle – Het is al meer dan 70 jaar geleden dat de Knil-militairen uit Nederlands-Indië moesten verhuizen naar Nederland. Ook in Zwolle kwam een deel van de Molukkers terecht. En wel in de wijk Holenbroek, onder andere in de Purcellstraat, de Shubertstraat en de Frobergerstraat.

De Molukse gemeenschap in Zwolle voelt, net zoals de Molukkers in de rest van Nederland, nog steeds de pijn van de moeilijke aankomst in ons land.  De Knil-militairen die in opdracht van Nederland hebben gevochten waren bij aankomst in Nederland veelal soldaat af en werden gehuisvest in de voormalige Tweede Wereldoorlog-kampen.

Patty Wolthof van de Zwolse PvdA maakt zich hard voor de Molukse gemeenschap in Zwolle. Zo vroeg ze onlangs via de gemeenteraad aan burgemeester Snijders om een al verzonden brief aan de regering alsnog mede te ondertekenen.  In deze brief deden burgemeesters van elf gemeenten met grote Molukse gemeenschappen een oproep aan de Nederlandse regering om het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan na hun aankomst in Nederland. “Als ik geweten had van deze oproep, dan had ik deze graag op voorhand gesteund.” reageert Snijders in de raad waarna hij de daad bij het woord voegt.

Audiofragment: Molukse gemeenschap Zwolle legt uit waarom erkenning zo belangrijk voor ze is

 

“De inmiddels zeer kleine eerste, maar ook de tweede en derde en vierde generatie maken onmiskenbaar deel uit van onze Zwolse samenleving. De PvdA vindt het belangrijk dat hun verhalen verteld blijven worden, want die maken deel uit van een gedeelde geschiedenis. Patty Wolthof

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop


Aankomst ex-KNIL-militairen in Nederland

Zondag 21 maart was het precies 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers per boot in de Rotterdamse haven arriveerden. Het verblijf van deze inmiddels ex-Knil-militairen en hun gezinnen in Nederland zou tijdelijk zijn, maar terugkeer naar de Molukken bleek onmogelijk gezien de politieke situatie. De Molukse gezinnen werden ondergebracht in voormalige concentratiekampen zoals Vught en Westerbork. Maar ook in de buurt van Zwolle, bijvoorbeeld in kamp Laarbrug in Ommen.

In Zwolle

Vanaf de jaren zestig werd een grote groep Molukkers verspreid over Nederland gehuisvest, in Zwolle werd dat in Holtenbroek. Wolthof: “De inmiddels zeer kleine eerste, maar ook de tweede en derde en vierde generatie maken onmiskenbaar deel uit van onze Zwolse samenleving. De PvdA vindt het belangrijk dat hun verhalen verteld blijven worden, want die maken deel uit van een gedeelde geschiedenis. De gemeente kan daar ook een rol in spelen, bijvoorbeeld bij dit soort herdenkingen.”

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button