BluesworldNieuws uit ZwolleRadioVoorpagina

Mississippi Kings bij Bluesworld Café

rechtstreeks vanuit Grand Café Milligers in Zwolle

Zwolle – Vanavond treden de Mississippi Kings op in Grand Café Milligers in het RadioFocus-programma Bluesworld Café. De Mississippi Kings bestaan uit Ronald Schooneveld, Steven Ellings, Ton Töben en Karstjan Kremer. Ze spelen voornamelijk Deltablues en dat met een complete band. De muzikanten zullen veel eigen repertoire spelen van hun nieuwe album.  Oftewel een heerlijke bluesavond rechtstreeks op je radio of – en dat is nog leuker – live bij Grandcafé Milligers in Stadshagen.

De intense zang en gitaar van Ronald Schoonveld, de unieke sound van  mondharmonicaspeler Steven Elings, de stuwende bas en zang van Ton Töben en het overdonderende ritme van drummer Karstjan Kremer laten de Blues van grote namen uit de Deltablues herleven. En toch is het geen kopie van Robert Johnson, Bukka White of Robert Lee Burnside. Die waren uniek maar die tijd is voorbij. De Mississippi King trekken de muziek naar het heden maar wel met de spanning en groove van toen. En dat zorgt dus voor een unieke en hooggewaardeerde eigen sound: Blues om naar te luisteren, om op te dansen en om spanning en frustraties even te vergeten. Net als een goed glas bier, vers uit de tap.

Bluesworld Café
dinsdag 6 november 20.00 tot 22.00 uur.
Toegang Gratis
Grand Café Milligers Zwolle

Bekijk hier alle informatie over the Mississippi Kings Kun je niet wachten tot vanavond? Luister hier alvast naar een voorproefje

De Kings stellen zich voor

Ronald Schoonveld
Zanger/gitarist Ronald Schoonveld (1969, Assen), werkzaam als rijksambtenaar bij het Ministerie van Economische Zaken, woont bijna z’n hele leven al in Zuidlaren. In z’n jeugdjaren had hij een sterke voorkeur voor ‘oude’ muziek uit de jaren 50 en 60. Vanaf z’n zestiende speelt hij gitaar en met niet meer dan wat basale kennis van akkoorden en vingerzettingen kwam hij begin 1990 terecht in de Zuidlaarder bluesband Night Blues. Toen ging het snel. Hij raakte verslingerd aan de blues en werd in de loop van de tijd de leadgitarist van deze succesvolle band die tot 1995 bestond. Night Blues was ondertussen ook de vaste begeleidingsband geworden van de regionale bluesheld B.J. Hegen.

Na enkele wisselingen in de samenstelling ging Night Blues met B.J. Hegen vanaf 1996 verder als de B.J. Hegen Bluesband met onder andere Ronald als gitarist, mondharmonicaspeler Steven Elings en drummer Karstjan Kremer. Deze formatie bracht 3 CD’s uit en had tot 2008 veel succes. Ronald was ondertussen in 2000 als zanger/gitarist ook toegetreden tot de Groningse bluesband de BluesBlasters.

Met deze band is hij eind 2014 gestopt. Na het stoppen van de B.J. Hegen Bluesband richtte Ronald in 2009 een nieuwe band op: Kid Harpin and The Rollers met onder het andere het jonge bluestalent Thomas van de Berg.
Deze band hield het eind 2012 voor gezien en werd gevolgd door The Mississippi Kings! Een band waarin Ronald z’n liefde voor de klassieke blues tot volle wasdom wil brengen. Niet verbazingwekkend met blueskenner en -purist B.J. Hegen als z’n belangrijkste leermeester en inspiratiebron. Z’n voorbeelden zijn teveel op te noemen, maar sleutelwoorden bij z’n favoriete muziek zijn authentiek, integer, intens en beleving.

Steven Elings
Mondharmonicaspeler Steven Elings (1951, Groningen), als zzp’er maakt hij staaltekeningen en audioproducties,  is vanaf z’n jongste jaren al verslingerd aan muziek en in het bijzonder de blues.
Relatief laat, al diep in de twintig, begon Steven met het spelen op een mondharmonica. In een tijd dat bijna niemand in Nederland mondharmonica speelde en er nog geen internet of mondharmonicales was. Het verkrijgen van een prachtige en bijzondere “sound” is zeker niet eenvoudig, maar daar is hij wel in geslaagd.

Steven speelde vanaf eind jaren 70 in een Groningse bluesband met waarschijnlijk één van de langste bandnamen ooit: Big Domela’s Doodah Blues and Rock’n Roll Company. Halverwege de jaren 80 was hij oprichter van de Lifeboat Bluesband, een Groningse bluesband die tot 2000 heeft bestaan. De Lifeboat Bluesband is, na wat wisselingen, verder gegaan als de BluesBlasters. Met deze band is hij eind 2014 gestopt.

Eind jaren 80 heeft Steven ook een tijdje deel uitgemaakt van de B.J. Hegen Bluesband, in een periode dat deze band drie keer per week optrad door heel Nederland. Eind jaren 90 trad Steven opnieuw toe tot de B.J. Hegen Bluesband. Deze formatie heeft tot 2008 bestaan. Daarna heeft Steven nog een jaartje gespeeld in de Hayfield Bluesband en vanaf 2013 is hij actief in The Mississippi Kings. Hij heeft ook gespeeld met Amerikaanse bluesartiesten: Joe Hughes, Louisiana Red, James Campbell en Eddie C. Campbell.

Tot zijn favoriete behoren onder meer Sonny Boy Williamson II, Elmore James, Frank Frost en Arthur Williams.

Steven Elings bespeelt zijn instrument in een niet voor de hand liggende stijl. Hij laat de Little en Big Walters of Sonny Boy voor wat ze zijn. Hij zoekt het meer in de richting van country blues, maar dan wel tintel fris. Ook het repertoire is met zorg gekozen. bluesmagazine BLOCK

 

Ton Töben
Zanger/bassist Ton Töben (1953, Musselkanaal), gepensioneerd, was een nakomertje in een groot gezin met 9 kinderen. In dit gezin namen muziek en musiceren een belangrijke plaats in. Reeds op zeer jonge leeftijd, in 1966, kwam Ton als bassist terecht in een bluesband. Hij heeft daarna een zeer uiteenlopende muzikale loopbaan gehad en diverse stijlen beoefend. Van Nederlandstalig tot jazz en van popmuziek tot zydeco.

Uiteindelijk bleek zydeco z’n grote liefde en Ton ontpopte zich onder meer tot een bekwaam organisator van een groot zydecofestival op Ameland, het eiland waar hij meer dan 20 jaar heeft vertoefd. In 2010 kwam hij weer terug op de vaste wal en tegenwoordig is hij woonachtig in Zwolle. Begin 2013 was voor hem de muzikale cirkel rond toen hij terecht kwam in The Mississippi Kings.

Karstjan Kremer
Drummer Karstjan Kremer (1972, Zuidlaren), van beroep ICT-specialist,  was al op jonge leeftijd actief in de plaatselijke fanfare als slagwerker en leerde daar alle ritmische kneepjes. Op z’n zestiende was hij medeoprichter van de Zuidlaarder bluesband Night Blues. Deze band ging later over in de B.J. Hegen Bluesband die tot 2008 heeft bestaan. Karstjan was met z’n solide en verzorgde spel een zeer belangrijke kracht in deze bands.

In 2009 kwam hij terecht bij Kid Harpin & The Rollers die tot eind 2012 heeft bestaan. Karstjan speelt al meer dan 20 jaar samen met zanger/gitarist Ronald Schoonveld en het was bijna onvermijdelijk dat Ronald hem begin 2013 vroeg om samen een nieuwe bluesband op te richten: The Missisippi Kings.

Gerelateerde artikelen

Back to top button