Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Minister van der Steur vindt vondelingenkamer Isala geen oplossing problematiek

Zwolle – Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt de vondelingenkamer van het Isala ziekenhuis geen oplossing voor de vondelingenproblematiek. Dat laat hij weten in een antwoord op de kamervragen die D66-kamerlid Vera Bergkamp heeft gesteld.

Liever voorlichting en hulpverlening

Van der Steur deelt de zorgen omtrent zorg mijdende zwangere vrouwen. ‘De berichten over baby’s die ergens op straat zijn achtergelaten raken mij zeer.’, aldus van der Steur. Hij ziet meer een oplossing in de voorlichting en hulpverlening bij ongewenste zwangerschap. Hierdoor kunnen meisjes en vrouwen al tijdens hun zwangerschap goed worden begeleid bij hun eventuele voornemen om afstand te doen van hun kind.

Vondelingenkamer met medische hulp

De vondelingenkamer in het Isala ziekenhuis in Zwolle wordt de vijfde vondelingenkamer in Nederland en zal naar verwachting in het voorjaar 2016 openen. Het ziekenhuis werkt daarbij samen met Stichting Beschermde Wieg, die ook de huidige vier vondelingenkamers bij particulieren onder haar hoede heeft. In tegenstelling tot de reeds bestaande vondelingenkamers kan het Isala direct medische hulp bieden.

Alternatief voor onveilige plaats

Stichting Beschermde Wieg en het Isala ziekenhuis richten zich met de vondelingenkamers op meisjes en vrouwen die zich om hen moverende redenen niet tot de bestaande hulpverlening wenden om vervolgens afstand te doen van hun kind. Met de vondelingenkamers beogen zij een alternatief te bieden voor het op onveilige plaatsen te vondeling leggen van een kind.

In tegenstelling tot Stichting Beschermde Wieg en het Isala ziekenhuis zie ik de oplossing van deze problematiek echter niet in het openen van vondelingenkamers.

Gerelateerde artikelen

Back to top button