Kunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Minister Jet Bussemaker praat in Zwolle over toekomst cultuur

Woensdagochtend was Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, te gast bij het Groot Overijssels Cultuurdebat in Club Cele (politiek café binnen Odeon). Dit debat  werd georganiseerd door de PVDA Overijssel.

Debatleider Eefke Meijering (fractievoorzitter PVDA Zwolle) ging met de minister en een aantal prominenten uit de kunst en cultuur, waaronder Ralph Keuning (De Fundatie) en Margreet Wieringa (Zwolse Theaters), in gesprek over de toekomst van cultuur in Overijssel.

Het zoeken naar verbinding was één van de sleutelwoorden tijdens het debat.

Zo geeft Arnoud Odding (Rijksmuseum Twenthe) aan dat kunst en cultuur veel bewuster naar buiten moet treden: ‘Het heeft heel lang naast de samenleving gestaan. Het is nu tijd voor een plaats er middenin. ‘

Margreet Wieringa van de Zwolse Theaters laat zien hoe ze verbinding zoekt: ‘Het gaat erom wat je teweeg kunt brengen. Publieke gelden moeten goed besteed worden. Dit doe je door meer verbinding met het publiek te zoeken. We stellen het huis open want naast het geven van voorstellingen willen we een culturele ontmoetingsplaats zijn. Zo brengen we de artiesten na afloop van een voorstelling onder het publiek om in gesprek te gaan. Steeds meer artiesten zien hier gelukkig ook het belang van in.’

Binnen het Odeon zijn ook Club Cele en Café Foyé voorbeelden van het vinden van nieuw publiek en het zoeken naar verbinding. Wieringa stelt wel dat het goed is om dit soort initiatieven te belonen:’De extra inkomsten die je hiermee genereert, moeten niet direct weer verrekend worden met subsidie. We moeten ze juist kunnen inzetten voor het boeken van voorstellingen die niet direct grote publiekstrekkers zijn.’

Minister Jet Bussemaker zet ook in op verbinding tussen cultuurmakers en nieuwe publieksgroepen.’Er zijn mooie voorbeelden van orkesten die optreden in poppodia of monumenten, maar ook producties op straat doen het heel goed om nieuw publiek aan te trekken’.

Daarnaast heeft ze cultuureducatie op scholen op de agenda staan. Bussemaker maakt melding over een nieuw programma dat wordt opgezet voor muziekonderwijs in de klas. De overheid heeft hier een budget voor van 25 miljoen. Joop van de Ende producties zal dit bedrag verdubbelen vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Overigens krijgen scholen voor iedere leerling 11 euro per jaar cultuursubsidie. Dat bedrag wordt door de gemeente Zwolle verdubbeld.

Museum de Fundatie is ook gericht bezig met cultuureducatie. Zo hebben leerlingen van MBO’s vrije toegang tot het museum. Daarnaast is er een permanente stageplek waar leerlingen van het Deltion stage kunnen lopen. De duur van de stage is drie weken. Op deze manier kunnen er heel wat leerlingen terecht.

 

16714549565_94b5e89321_z

Gerelateerde artikelen

Back to top button