Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Minister Hennis-Plasschaert reikt in Zwolle medailles uit aan 550 Minusma-militairen

“Aangetreden militairen, ik durf te stellen dat u iets bijzonders heeft neergezet. Niet eerder werkte de Verenigde Naties – in een missie als deze – met steun vanuit zo’n sturende en coördinerende eenheid.” Minister van Defensie Jeanine Hennis zwaaide vandaag alle lof toe aan meer dan 550 militairen van land- en luchtmacht.

Afgelopen 9 maanden namen ze deel aan Minusma. In Zwolle kregen de militairen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt door de minister en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten generaal luitenant-generaal Hans Wehren. Dat gebeurde in het bijzijn van familie en vrienden.

Hooggespannen verwachtingen

Hennis bracht in herinnering dat de meerwaarde van de Nederlandse bijdrage aan de VN-operatie al snel duidelijk was. “Zo verkrijgt de missieleiding door onze inlichtingen een gedetailleerd beeld van de situatie ter plekke. En aan de hand van onze informatie, aangevuld met terreinstudies, satellietbeelden en luchtfotografie, kunnen operaties worden gepland en uitgevoerd.”

Volgens haar is de Nederlandse bijdrage ook belangrijk voor het geïntegreerde karakter van Minusma. “Civiele partijen zijn hierbij gebaat. Alleen dan kunnen vredesproces en humanitaire acties écht handen en voeten krijgen. De verwachtingen waren hooggespannen. U heeft het meer dan waargemaakt! Sterker nog, u heeft de toon gezet!”
Minister reikt kindermedaillon uit

Vakmanschap getoond

De minister noemde het ook bijzonder dat de militairen er al snel in slaagden het vertrouwen van de bevolking te winnen en duurzame contacten binnen de samenleving op te bouwen.

De militairen deden meer. De genie en de ondersteunende eenheden transformeerden bij 50 graden een kale zandvlakte tot een bouwplaats. En uiteindelijk tot een werkplaats en een kamp. “U heeft inwoners hulp geboden”, zei minister Hennis. “En u heeft – voor het eerst sinds 1955 – een nieuwe kaart van Gao en omgeving gemaakt. U bent ingezet om VN-eenheden te beschermen en van vuurkracht te voorzien. Ook refereerde ze aan de hulp die de Nederlanders boden na het neerstorten van een vliegtuig met 116 passagiers in Noord-Mali eind juli van dit jaar. “U bent ingezet om slachtoffers te vervoeren, te verzorgen en te behandelen. U heeft vakmanschap getoond in crisissituaties.”

De Herinneringsmedaille Vredesoperaties wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. De partners krijgen een roosje en de kinderen van de uitgezonden militair een kindermedaillon.

 

De allerjongsten kregen een kindermedaillon.
De allerjongsten kregen een kindermedaillon.

 

Toespraak bij de Medal Parade MINUSMA door minister Hennis-Plasschaert op 13 oktober 2014 in Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button