Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Mini Rova-brengstations nog voor de zomer in de wijk

Zwolle – De gemeente Zwolle wil nog voor de zomervakantie mobiele milieu-brengstations inzetten in de wijken. Inwoners hoeven dan niet meer helemaal naar de ROVA toe te rijden om wat hout of puin weg te brengen. De mobiele stations moeten meehelpen om de hoeveelheid restafval de komende jaren te verminderen.

Wagens bij winkelcentra

Voor de nieuwe brengstations in de wijk worden de huidige Klein Chemisch Afval wagens (KCA) omgebouwd. Deze wagens zijn straks om de week aanwezig in de wijk en staan  op een vaste plek, bijvoorbeeld bij een winkelcentrum of op de markt. De wijkbewoners kunnen overdag en ’s avonds, op de weekdagen, het afval wegbrengen. Op vier plekken in de stad is de brengvoorziening ook op de zaterdag beschikbaar.

Bij de nieuwe brengstations kunnen de volgende stoffen worden aangeboden: Klein Chemisch Afval, harde kunststoffen, piepschuim, hout, vlakglas en kleine huishoudelijke apparaten. Als er voor klein huishoudelijk afval een andere inzamelpunt is zal de ROVA medewerker hierop wijzen, bijvoorbeeld bij frituurvet. Het frituurvet wordt op dat moment wel ingenomen maar de brenger wordt voor de volgende keer gewezen op de supermarkt in de buurt die hier een inzamelvoorziening voor heeft.

Losse stoeptegels

Ook mogen straks kleine hoeveelheden puin (een paar stoeptegels) en grof huishoudelijk afval (een los traphekje) bij het mobiele station worden afgegeven. Dit zijn vaak hoeveelheden waarvoor bewoners niet de moeite nemen om naar Hessenpoort te gaan of een haalafspraak te maken. Hierdoor belandt het vaak in de ondergrondse container of wordt het bijgeplaatst bij de container, als het er niet in past.

De mobiele brengvoorziening wordt dus ingezet voor kleine hoeveelheden grondstoffen waar geen of onvoldoende decentrale brengpunten voor zijn. De gemeente Zwolle benadrukt dat de nieuwe brengvoorziening niet bedoeld is voor de bulk van grof huishoudelijk afval. Hiervoor kan zoals altijd de haalservice van de ROVA worden ingeschakeld.

Kaart met alternatieve inzamelpunten

Om alle alternatieve inzamelpunten, zoals kringloopwinkels, supermarkten en repaircafés, in Zwolle wat bekender te maken gaat de gemeente een Zwolse grondstoffenkaart uitbrengen. Deze zal samen met de nieuwe brengstations worden geïntroduceerd.

De Zwolse grondstoffenkaart: Het idee voor de Zwolse grondstoffenkaart is ontstaan doordat er de laatste jaren veel inzamelpunten voor kleinere grondstofstromen stromen zijn gekomen buiten de regie van de gemeente om. Denk bijvoorbeeld aan inzamellocaties bij supermarkten. Over de hele stad zijn inzamelpunten voor frituurvet, textiel, baterijen, lampen etc. Deze bestaande brengpunten zijn onvoldoende bekend bij de Zwollenaren. Er wordt een digitale kaart ontwikkeld waarop makkelijk de dichtstbijzijnde inzamelpunten te zien zijn. Op de kaart komt ook een overzicht van de kringloopwinkels en repair–cafés.

Gerelateerde artikelen

Back to top button