Kunst & CultuurLevensbeschouwingNieuws uit ZwolleUit uw buurtVoorpagina

Mini expo over Pater Raymond van Bergen tijdens Feest van de Geest

Foto's © Henrico van der Dussen

Zwolle – Met Pinksteren opent het Domincanenklooster twee dagen lang de deuren van het klooster voor een kunst en klooster festival. De kans om eens rond te dwalen in de kerk en het klooster, kunst te bekijken in de kloosterkelders of een goed gesprek aan te gaan met de broeders in de kloostertuin. Dit jaar is er speciale aandacht voor het glas- in loodwerk in de klooster en de kerk.

Als het klooster en kerk ergens om bekend staan, dan zijn het wel de prachtige glas in loodramen. Vooral het paarse raam in de kerk levert veel bewondering op. Maar hoe goed kennen we de man achter deze ramen? De ramen werden gemaakt door Pater Raymond van Bergen die van 1919 tot 1978 in het Dominicanenklooster woonde en werkte als kunstenaar.

Mini expo over Pater Raymond van Bergen – Foto © Henrico van der Dussen

In deze periode maakte hij de grote brand van 1933 mee in het klooster, als ook de Tweede Wereldoorlog en zowel de opleving van het katholieke geloof als de neergang vanaf de jaren 60. Hij maakte de belangrijkste glas in loodramen en schilderingen in kerk en klooster, maar maakte ook portretten van verschillende Zwollenaren en alledaagse taferelen. Zijn medebroeders typeren hem als een humoristische man met een grote werklust.

Glas in loodramen in Dominicanenklooster – Foto © Henrico van der Dussen

Pater Raymond van Bergen maakte velen werken die tijdens het Feest van de Geest te bezichtigen zijn. Daarnaast worden kunstenaars van nu uitgedaagd om tijdens de Pinksterdagen nieuw werk te maken geïnspireerd op het werk van Van Bergen. Kinderen kunnen aan de slag met een leuk kinderprogramma met graffiti en stempels maken en zijn er rondleidingen.

Ook maandag 2e Pinksterdag is iedereen welkom tussen 11.30-17.00 uur  in het klooster. Ingang via de kloostertuin.

Graffiti workshop voor kinderen in kloostertuin – Foto © Henrico van der Dussen
Dominicanenklooster – Foto © Henrico van der Dussen

Back to top button