112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Minderjarige verdachte Zwolle blijft in cel na dodelijke mishandeling

Wat er anders is bij strafzaken met minderjarige verdachten

Zwolle – Een minderjarige jongen uit Zwolle blijft de komende weken in de cel zitten vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij een mishandeling met dodelijke afloop in Zwolle. De jonge verdachte Zwollenaar werd eind vorige week voorgeleid aan de onderzoeksrechter, die besloot dat de jongen nog 14 dagen in voorlopige hechtenis blijft. Dit was op verzoek van de officier van justitie.

De mishandeling vond plaats op zaterdagavond 29 juni, waarbij een 53-jarige man uit Zwolle ernstig gewond raakte. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht en overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen. De politie wist de minderjarige verdachte op te sporen dankzij tips die binnenkwamen na een oproep aan getuigen om zich te melden.  De politie is terughoudend met het geven van informatie. Dit is omdat het gaat om een minderjarige verdachte en een ernstig delict.

Wat er anders is bij strafzaken met minderjarige verdachten

 

Q: Wat is de maximale vrijheidsstraf

De maximale vrijheidsstraf die een rechter kan opleggen aan 12 tot en met 15-jarigen is één jaar. aan 16- en 17-jarigen kan maximaal 2 jaar jeugddetentie worden opgelegd.

Q: Wat zijn taakstraffen voor jongeren?

A: Er kan ook sprake zijn van een taakstraf. Dat kan een werkstraf zijn (vergelijkbaar met een taakstraf voor volwassenen), maar ook een leerstraf: een intensieve cursus, individueel of in groepsverband en soms ook met deelname van ouders. Een combinatie van een werk- en leerstraf is ook mogelijk.

Q: Wat is HALT?

Het kan ook zijn dat jongeren in lichte zaken in aanmerking komen voor een HALT-afdoening. Dat is een alternatief om een echte straf te voorkomen. Jongeren krijgen dan een kans om hun fout recht te zetten door bijvoorbeeld excuses aan te bieden aan de slachtoffers en schade te vergoeden.

Q: Waarom wordt er zo weinig informatie gedeeld over minderjarige verdachten?

A: Bij minderjarige verdachten staat hun privacy voorop, conform het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Dit verdrag verplicht de politie en justitie om terughoudend te zijn met het verstrekken van informatie over de zaak om de goede ontwikkeling van de minderjarige niet te schaden.

Q: Hoe verloopt het proces na de aanhouding van een minderjarige verdachte?

A: Na de aanhouding van een minderjarige verdachte volgt soms voorgeleiding aan een rechter-commissaris, die beslist of de verdachte in hechtenis blijft. Bij minderjarigen zal sneller worden besloten tot het schorsen van de hechtenis (vrijlaten onder voorwaarden) dan bij volwassenen. Ook dit heeft te maken met het IVRK. Dat schrijft voor dat vasthouden alleen in uiterste gevallen mag en zo kort mogelijk moet duren. Wel is het toezicht op de jeugdige tijdens de schorsing over het algemeen intensiever dan bij meerderjarigen. Er wordt vaak al begonnen met een behandeling of speciale begeleiding, gericht op het voorkomen van herhaling.

Q: Wat gebeurt er als een minderjarige verdachte vast blijft zitten?

A: Minderjarige verdachten worden geplaatst in een justitiële jeugdinrichting, ook wel jeugdgevangenis genoemd. Er zijn ook kleinschalige voorzieningen voor justitiële jeugd.

Q: Welke instanties zijn betrokken bij strafzaken met minderjarigen?

A: De Raad voor de Kinderbescherming wordt vanaf het begin betrokken om onderzoek te doen en advies te geven over de zaak. Daarnaast wordt de zaak behandeld door een jeugdofficier van justitie en een kinderrechter, beiden gespecialiseerd in jeugdstrafrecht.

Q: Wat gebeurt er als het tot een rechtszaak komt?

A: Minderjarige verdachten zijn verplicht om aanwezig te zijn bij hun rechtszaak, net als hun ouders of wettelijke vertegenwoordigers. De zitting vindt achter gesloten deuren plaats, zonder publiek of pers.

 

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren