Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Minder uitval maar nog wel kapotte laders en koude bussen

Zwolle – Het lijkt beter te gaan met de punctualiteit van de bussen in de regio IJssel-Vecht. Maar ze zijn er nog niet helemaal. Ook al heeft vervoerder EBS het personeelsprobleem eindelijk grotendeels opgelost, toch blijven er bussen uitvallen. Meer dan de toegestane norm van de provincie Overijssel.

Na maandenlange problemen met rituitval door personeelstekorten, leek het tij eind 2024 gekeerd. EBS wist zo’n 150 nieuwe chauffeurs aan te nemen, genoeg om weer alle ritten volgens de dienstregeling te rijden. Toch bleek de situatie begin 2025 moeizaam, en dat komt niet langer door een tekort aan chauffeurs, maar door falende techniek.

Nog steeds honderden ritten uitval

In Overijssel, waar Zwolle onder valt, lag de rituitval in december op 0,97%, waarvan 0,67% aan EBS zelf te wijten was (materieel en personeel). Dat lijkt misschien weinig, maar dat betekent toch heel wat geschrapte ritten in de regio – elke dag. Vooral in de vroege ochtend, wanneer scholieren en forenzen afhankelijk zijn van een betrouwbare bus, was dat voelbaar.

Laders stuk, bussen koud

De oorzaak? Niet de mensen, maar de machines. De elektrische bussen kampen bij koud en vochtig weer met laadproblemen. Laders vallen uit, onderdelen zijn schaars en monteurs zijn overbelast. Bovendien kunnen de overgenomen bussen van Keolis niet worden voorverwarmd tijdens het laden, wat zorgt voor opstartproblemen in de vroege uurtjes.

“Er zijn onvoldoende (externe) monteurs voor storingen en onderhoud,” aldus EBS in het kwartaalrapport. Een oplossing op korte termijn is er niet. Ook zijn er een relatief hoog aantal bussen met schades, meldt het busbedrijf.

Wel verbetering sinds de zomer

Eerlijk is eerlijk: er is wél verbetering sinds de zomer. De rituitval daalde aanzienlijk – 1,0 % (eind 2024) – vergeleken met begin 2024, toen de uitval in Overijssel soms rond de 5,7% lag (norm is 0,2%). En EBS verwacht dat het ziekteverzuim in 2025 zelfs 2% lager ligt dan eerder ingeschat – dat scheelt in de personeelsdruk.

Toch blijft het vertrouwen broos. De punctualiteit – zeker aankomsttijden – blijft achter. In december 2024 kwam slechts 78,9% van de bussen in Overijssel op tijd aan. Dat is onder de norm van 85%.

EBS: cijfers kloppen niet helemaal

EBS zelf plaatst een belangrijke kanttekening bij de rituitvalcijfers. Ze geven aan dat sommige bussen wel degelijk reden, maar door omleidingen of afwijkende routes niet correct zijn geregistreerd in het systeem. Dit betekent dat in het systeem lijkt alsof er een rit is uitgevallen, terwijl die in de praktijk (zij het via een andere route) gewoon heeft plaatsgevonden. De rituitvalcijfers zijn daardoor mogelijk iets vertekend en te hoog weergegeven.

Boete?

De Provincie Overijssel erkent – als opdrachtgever – dat busvervoerder EBS flinke stappen heeft gezet in het oplossen van de personeelsproblemen, maar stelt tegelijk vast dat de prestaties nog steeds onder de afgesproken normen blijven. ‘EBS geeft aan graag in gesprek te willen over normen en oorzaken ten aanzien van deze aspecten.’, aldus de provincie, ‘Dat gesprek komt er, en de uitkomst kan bepalen of er opnieuw een boete volgt’, zo blijkt uit het rapport.

Boete 3,5 miljoen euro. Sinds de overname van de busconcessie in 2022 kampt EBS met flinke problemen met personeelstekort en uitval van de elektrische bussen. Voor de slechte prestaties in 2023 kreeg EBS een boete van 3,5 miljoen euro van de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland.

FOCUS NIEUWSBRIEF

Van het belangrijkste nieuws uit Zwolle tot de leukste weekendtips: elke donderdag in je inbox.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren