KabelkrantNieuws uit ZwolleSportZorg & Welzijn

Minder bewegen vooral trend in Overijssel

Overijsselaars voldoen steeds minder vaak aan de beweegrichtlijn. In de provincie is de sterkste afname van heel Nederland in hoeveel inwoners voldoende bewegen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat op basis van de gezondheidsmonitors van de GGD’s en het RIVM in kaart bracht hoeveel Nederlanders bewegen.

In de provincie Overijssel is ten opzichte van 2016 een daling van 3,3% te zien in het aantal inwoners dat aan de beweegrichtlijn voldoet. In gemeente Wierden was de grootste daling te zien, met een afname van 8,8%. Ook in de gemeenten Deventer (-7,1%), Zwartewaterland en Oldenzaal (beide -6,6%) zijn de inwoners minder gaan bewegen.

Bijna de helft van de Overijsselaars voldoet aan de beweegrichtlijn

49,2% van de Overijsselaars bewoog in 2020 voldoende. In Dinkelland voldoen met 53,5% de meeste inwoners aan de beweegrichtlijn. In Purmerend is dit het minst (45%).

Overijssel heeft een relatief klein sportaanbod

Als er meer sportaccommodaties in de buurt zijn, is de drempel om regelmatig te bewegen kleiner. Nederland heeft gemiddeld 12,5 voorzieningen per 10.000 inwoners, maar regionaal zijn de verschillen groot. Overijssel heeft met 11,4 sportvoorzieningen per 10.000 inwoners minder aanbod dan gemiddeld.

Landelijke toename in beweging

Nederlanders bewogen in 2020 gemiddeld genomen vaker. Naast Brabanders zijn ook inwoners van de provincies Flevoland, Drenthe, Limburg meer gaan bewegen. Dit was niet het geval in de andere provincies, waar inwoners in 2020 juist minder fit waren dan in 2016. Vooral in Overijssel (-3,3%) en in Zuid-Holland (-1,9%) nam het aantal mensen dat voldoet aan de beweegrichtlijn af.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op: https://www.beslist.nl/info/hoe-fit-is-jouw-gemeente.html

Gerelateerde artikelen

Back to top button