KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Midwinterspooktocht een succes dankzij inzet van vele makers en amateuracteurs

Zwolle – Ruim vijftienhonderd bezoekers hebben afgelopen weekeinde genoten van de Midwinterspooktocht in de Zwolse binnenstad. In zeven theaterscènes vertelden tientallen amateuracteurs en verhalenvertellers het verhaal van Wodan en het dodenleger. Het publiek wandelde in groepen langs bijzondere, historische en verborgen locaties in het centrum. Op het Grote Kerkplein bleven ze nog gezellig napraten en luisteren naar livemuziek in de grote tent.

De Midwinterspooktocht en de kindervariant ervan: de Kinderspooktocht, zijn bedacht en gemaakt door het artistiek team en productieteam van Festivalplatform Zwolle Unlimited. Dankzij de vele makers en amateuracteurs en vrijwilligers was de spooktocht tot een groot succes.

Tientallen amateuracteurs stelen de show

Vele tientallen amateuracteurs speelden de zeven theaterscènes. Verhalenvertellers begeleidden het publiek. Uren achtereen, kwartier na kwartier, speelden al deze acteurs hun rollen. Deze groep enthousiastelingen studeerden hun rollen in tijdens twee ‘snelkookpan-weekenden’ voorafgaand aan de Midwinterspooktocht. Daarbij stonden zij onder leiding van regisseurs Ninadis Meeuwsen (vertellers), Willemijn Hordijk, Anne van de Vegt en Jessica de Bel (theaterscènes) en Rob Bults (eindscène en overall regie).

Zes Illustrators tekenen animaties

Het publiek van de Midwinterspooktocht genoot ook van de bijzondere animaties die werden geprojecteerd tijdens de theaterscènes. Deze animaties zijn getekend door zes illustrators en striptekenaars; tovenaars met het penseel. Melanie Kranenburg, Niek van Ooijen, Arthur Lennips, Imke Hamstra, Suze Scholten en Valentijn de Wagt wisten het verhaal van Wodan en zijn dodenleger treffend te verbeelden.

Speciale compositie soundtracks

Geluid heeft een bijzondere en belangrijke functie tijdens theatervoorstellingen, maar zéker tijdens een spooktocht, waarbij suggestie een belangrijke rol vervult. De soundtracks die te horen waren tijdens de theatrale scènes in de Midwinterspooktocht, werden speciaal voor dit doeleinde gecomponeerd door Martin Schoon. Met veel gevoel voor spanning en sfeer zette hij de audio-basis voor de spooktocht neer.

Vrijwilligers: het goud

Vele tientallen vrijwilligers hebben het afgelopen weekeinde en in de dagen voor en na de Midwinterspooktocht, gezorgd dat het publiek onbezorgd kon genieten van theater, storytelling, livemuziek, een hapje en een drankje. De bemanning van de bar, de begeleiding van de routes, de op- en afbouw, de vuurtjes, de backstage verzorging en nog veel meer, werd allemaal uitgevoerd door vrijwilligers. Zij zijn het goud en de smeerolie. Zij maken de evenementen van Zwolle Unlimited gastvrij, welkom en onvergetelijk.

Locaties, sponsors en leveranciers

Deze organisaties hebben de Midwinterspooktocht mede mogelijk gemaakt: Museum ANNO, Academiehuis De Grote Kerk, Galerie Danny Boxem en Lisette Paalman, Galerie Het Langhuis, Boekhandel Bloks, Ensemble Gastro & Bar, Zwolse Theaters, Gemeente Zwolle, Hervormd Weeshuis, Prins Bernhard Cultuurfonds, Zwolle Fonds, Fonds Amateurkunst, Museumkwartier, Pure Africa Coffee, Ron’s AV Rental, Bwefar Rental, Koridon Stagelight, Wijnkoperij Henri Bloem, Korbeld, MM Studio, Stern Catering, Groen Aqua Service, Nooitmeerhaast, Renee Bakhuizen, Rhodé van Lenthe.

Festivalplatform Zwolle Unlimited

Festivalplatform Zwolle Unlimited houdt jaarrond festivals en culturele events in Zwolle. De organisatie wil werelden openen en mensen met zichzelf, met elkaar en met hun omgeving verbinden. Het platform programmeert jaarlijks circa 500 voorstellingen en concerten en bereikt met haar evenementen ruim 75.000 bezoekers uit Zwolle, de regio, Nederland en het buitenland. www.zwolleunlimited.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button