Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpaginaZorg & Welzijn

Mick werft stamceldonoren onder medestudenten Windesheim

Zwolle – Er moeten meer jonge stamceldonoren komen om patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen te kunnen helpen. Dat vindt Windesheim student Mick Landman. Daarom stond hij dinsdag  bij de hoofdingang van Hogeschool Windesheim om medestudenten te werven als donor.

Wangslijmvlies

Via wattenstaafjes konden cellen van het wangslijmvlies worden afgenomen om te kijken of de student als donor zou passen bij een patiënt. Vervolgens konden studenten gegevens invoeren in het donorregister waarna ze opgeroepen kunnen worden als donor. Geheel vrijblijvend, want bij een oproep mag de donor besluiten om wel of niet te doneren.

Jongeren

Uit medisch onderzoek blijkt dat stamcellen van een jonge donor beter aanslaan bij patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen. Daarom  worden zoveel mogelijk jongere donoren gezocht. Naast een landelijke actie waarbij de overheid 18-jarigen aanschrijft om donor te worden zijn er ook allerlei lokale initiatieven.

Ervaring delen

Landman startte november 2018 een wervingsactie voor stamceldonoren op zijn toenmalige school Saxion. Die actie was bedoeld om  een donor te vinden voor zijn zieke medestudent Ramon, die voor de tweede keer werd getroffen door leukemie. Deze week geeft Mick Landman vervolg aan de actie op Hogeschool Windesheim:   “Momenteel loop ik hier een minor op Windesheim en ik dacht: ‘deze actie moeten we ook in Zwolle kunnen voortzetten’.”  Zelf heeft Landman cellen gedoneerd, waardoor hij de nodige informatie heeft. “Die informatie, en mijn eigen ervaringen, wil ik graag met jongeren delen,” zegt Mick.

De reden dat Mick zijn ervaringen het liefst met jongeren wil delen, is dat de kans dat de donatie slaagt bij jongere donoren groter is. Volgens Mick gaat het dan om donoren tussen de achttien en vijfendertig jaar. “Dat is de reden dat wij in een studentenomgeving zijn gaan werven,” vertelt Mick.

Foto © Peter Denekamp

#stamcelfie

Om de jongere doelgroep betrokken te maken bij de werving, is de hashtag #stamcelfie bedacht. Deze hashtag is bedacht door Danny Laarman (28),  die stamcellen zoekt voor zijn zieke moeder.  “Met deze hashtag heeft Danny ook in de krant gestaan. Hij is zelfs op Hart van Nederland geweest,” vertelt Mick. Volgens Mick zijn jongeren dagelijks veel bezig op sociale media, zoals Instagram. Daar vonden de jongens de stamcelfie-hashtag goed bij passen. Het doel van deze hashtag? Daar hoeft Mick niet lang over na te denken: “Meer donoren en bekendheid krijgen.”

Alles over stamceldonatie

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button