Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Michaëlsbeeld van Mengelberg vindt zijn plek weer in Zwolle

Zwolle – Op vrijdag 9 september werd in besloten gezelschap het door Friedrich Wilhelm Mengelberg vervaardigde Michaëlsbeeld geschonken aan Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Mevr. Mengelberg, weduwe Otto Mengelberg, schonk het beeld dat jaren in hun woning in Dalfsen heeft geresideerd.

Michaëlsbeeld in de Heilige Grafkapel – Foto © Gerard van der Sluijs

Dit Michaëlsbeeld vertegenwoordigt in museaal opzicht een specifiek deel van de geschiedenis in Zwolle. Het beeld was onderdeel van de Sint Michaelkerk die op de hoek van de Nieuwstraat en de Roggenstraat stond. Een schitterende neogotische kerk die in 1892 gebouwd werd en die in 1965 is gesloopt om plaats te maken voor een winkelcentrum. In 2013 werd deze kerk uitgeroepen tot het één-na-fraaiste gesloopte monument in Nederland. In die kerk stond een schitterende – door Mengelberg vervaardigde schrijn met daarin een reliek van Thomas a Kempis. Aan de buitenzijde van kerk – op de hoek van de Nieuwstraat – was in de muur van de kerk een door Mengelberg vervaardigd beeld van het schutspatroon Michaël opgenomen. Dat beeld is nu één van de weinige overblijfselen van de gesloopte kerk en het is in bezit gekomen de familie Mengelberg.

Glazenier en beeldhouwer Otto Mengelberg, nazaat van Friedrich Wilhelm Mengelberg, verdiepte zich zeer in de religieuze kunstgeschiedenis liet dit beeld van de engel Michaël restaureren om het een plek te geven in zijn huis in Dalfsen. Zijn echtgenote Marijke Mengelberg schenkt dit beeld nu aan Academiehuis Grote Kerk om het daar een plekje te geven waarbij het bijdraagt aan het levend houden van de herinnering aan die gesloopte kerk en aan de betekenis van mensen als Friedrich Willem Mengelberg voor het religieuze kunstbezit in vele monumentale kerken in ons land.

Michaëlsbeeld in de Heilige Grafkapel – Foto © Gerard van der Sluijs

Heilige Grafkapel

Het Academiehuis voegt waarde toe met de restauratie van dit religieuze monument. De gewelven zijn grotendeels gereed en bijzondere plekjes in deze ruimte, zoals de muurschilderingen in onder andere de Heilige Grafkapel, krijgen weer hun betekenis. In deze reeds gerestaureerde Grafkapel, werd vrijdag plaats gemaakt voor dit klein, maar voor Zwolle zeer bijzonder deel van het werk van Mengelberg.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button