Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

‘Met het Oog op Morgen’ Margriet Brandsma gaat doceren aan Windesheim!

Video: Zomercolumn: terug naar Sint Pancras


Met het Oog op Morgen

Met ingang van half januari 2015 treedt Margriet Brandsma in dienst als docent bij de hbo-opleiding Journalistiek van Windesheim in Zwolle. De opleiding haalt met Brandsma een ervaren journalist in huis. Ze verdiende haar sporen als politiek verslaggever en Duitsland-correspondent voor het NOS-journaal en als presentator van het radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’. Margriet Brandsma zal vooral les gaan geven aan eerstejaarsstudenten Journalistiek.

Bas Mesters, directeur van Journalistiek is verheugd over de komst van Margriet Brandsma: ‘Ze is iemand met een enorme ervaring en journalistieke vakkennis. En ze staat midden in de veranderende praktijk van het vak. Ik denk dat zij met haar enthousiasme en ervaring een belangrijke bijdrage kan geven aan de ontwikkeling van onze studenten en de dynamiek van onze opleiding.’

Ervaring en kennis overdragen nieuwe generatie

Voor Margriet Brandsma kwam de vraag of ze twee dagen per week wilde komen lesgeven op het juiste moment. In 2014 was ze, na een dienstverband van twintig jaar bij NOS en veertig jaar bij dagbladen, radio en televisie, begonnen als zelfstandig journalist. Ze had het voornemen om meer te schrijven en langere reportages te gaan maken. Ze wilde ook iets met haar ‘berg aan journalistieke ervaring’. “Ik had met veel plezier een aantal gastcolleges gegeven op een hogeschool. Ik wil graag mijn ervaring en kennis overdragen aan een nieuwe generatie aankomende journalisten.”

Brandsma kijkt er naar uit om met studenten Journalistiek aan de slag te gaan. “Het vak is erg in beweging. Er zit nog veel toekomst in het vak. Maar waar we heen gaan is nog niet zo duidelijk. Als je voor dit vak kiest, kies je niet voor volstrekte zekerheid van een vaste baan op een redactie. Ik verwacht dan ook dat ik ga werken met gemotiveerde studenten. Je zult ondernemender moeten werken en met durf en lef. Daar wil ik graag aan bijdragen.”

NOS en correspondent Duitsland

Sinds medio 2014 werkt Margriet Brandsma als zelfstandig journalist, nadat ze bijna veertig jaar in vast dienstverband voor uiteenlopende journalistieke media heeft gewerkt. Van 1994 tot 2014 werkte Brandsma voor de NOS en als presentator voor het radio 1- programma ‘Met het Oog op Morgen’. Ze versloeg grote gebeurtenissen in het buitenland en was van 2002 tot 2011 correspondent in Duitsland. Na terugkomst uit Duitsland werkte Brandsma een aantal jaren als research-verslaggever voor de NOS.

Brandsma schreef boeken over Berlijn, over de Duitse eenheid en over de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Eind 2014 publiceerde ze het opmerkelijke levensverhaal van een Nederlands-Oost-Duits echtpaar: ‘Vluchtcode Vlinder’.

Gerelateerde artikelen

Back to top button