Ondernemend nieuws

Met deze domotica in huis is een stabiele internetverbinding cruciaal

Smart home-technologie biedt ons veel voordelen die het leven makkelijker en comfortabeler kunnen maken. In die zin is het Huis van de Toekomst waarheid geworden. Domotica, zoals smart home apparaten genoemd worden, zijn echter wel afhankelijk van een draadloze internetverbinding. Een instabiele internetverbinding kan de functionaliteit van bepaalde domoticasystemen behoorlijk tenietdoen. In dit artikel geven we voorbeelden van domotica waarbij een instabiele internetverbinding serieuze problemen kan opleveren. Upgrade nodig voor je internetabonnement? Je kunt online aanbiedingen voor internet vergelijken!

Smart home beveiligingssystemen

Beveiligingssystemen met smart home-functies, zoals beveiligingscamera’s, deursensoren en alarmsystemen zijn in grote mate afhankelijk van een stabiele internetverbinding om effectief te werken. Als je internetverbinding vaak wegvalt, kan dit leiden tot vertragingen in en problemen bij het ontvangen van meldingen, het bekijken van live videobeelden en het activeren van alarmsystemen. Voor de veiligheid van je huis is dat natuurlijk niet wenselijk en is stabiel en snel internet dus essentieel.

Smart locks

Slimme sloten zijn handig, want je hebt er geen sleutels meer voor nodig. Ze stellen je in staat om je deur op afstand te vergrendelen en ontgrendelen via een app op je smartphone. Zo kun je ook andere mensen autoriseren en hoef je ze geen sleutel te geven. Maar als je internetverbinding onbetrouwbaar is, kan het gebeuren dat je deur niet reageert op je opdrachten. Dat kan er met een beetje pech voor zorgen dat je voor een dichte deur blijft staan.

Slimme thermostaten

Slimme thermostaten zijn erg handig om je energieverbruik te regelen en de temperatuur in je huis aan te passen op basis van je voorkeuren en de situatie, ook van afstand. Echter kan een instabiele internetverbinding ervoor zorgen dat je thermostaat niet goed werkt. Als je daardoor niet de volledige controle meer hebt, kan dat leiden tot onnodige energieverspilling.

Slimme verlichting

Slimme verlichtingssystemen stellen je in staat om de verlichting in je huis op afstand te bedienen en te automatiseren. Handig wanneer je op de bank zit, maar ook als je van huis bent en het wil doen laten lijken of er wel iemand thuis is. Als je internetverbinding echter hapert, kunnen lichten verkeerd reageren op je opdrachten, of ze kunnen helemaal niet reageren. Dat gaat ten koste van zowel het gemak als de veiligheid.

Smart speakers en voice control

Stemgestuurde assistenten zoals Amazon Echo en Google Home zijn natuurlijk hartstikke leuke en handige gadgets voor in huis. Maar ze zijn wel afhankelijk van een internetverbinding om opdrachten te begrijpen en uit te voeren. Een instabiele verbinding kan de functionaliteit tenietdoen en leiden tot frustratie bij het gebruik van deze apparaten.

Smart appliances

Ook sommige slimme koelkasten, vaatwassers en wasmachines kunnen op afstand worden bediend en bewaakt via een app. Maar dan heb je wel een goed werkende internetverbinding nodig. Als je internetverbinding niet betrouwbaar is, kan dit leiden tot problemen met de bediening en het bijhouden van de status van deze apparaten.

Het is wel belangrijk om op te merken dat ook weer niet alle domoticasystemen even gevoelig zijn voor een instabiele internetverbinding. Sommige systemen hebben lokale verwerkingsopties en kunnen zelfs als de internetverbinding tijdelijk wegvalt blijven functioneren. Toch is het te allen tijde raadzaam om een betrouwbare internetverbinding te hebben om optimaal te profiteren van de voordelen van smart home-technologie en om de veiligheid en functionaliteit van je slimme apparaten te waarborgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button