Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Met de auto naar de operatiekamer in het Isala

Zwolle – Vanaf nu kunnen kinderen met een kleine, elektrische auto naar de operatiekamer rijden in het Isala ziekenhuis. Het ritje van de voorbereidingsruimte naar de operatiekamer geeft een kind wat regie terug in een vreemde omgeving. Nissan-dealer Aben en van de Schelde droeg hier graag een steentje aan bij en schonk de auto.

Verpleegkundige Bert Manting werkt op de voorbereidingsruimte van de operatiekamers. Hij zag kinderen op het OK-complex met gespannen gezichten. “Een operatie is voor een kind een hele happening. Vreemde mensen, mondkapjes, rare geur, plakkers op je lichaam. Je moet het allemaal maar laten gebeuren. Zou het voor een kind niet fijn zijn als hij zelf wat regie terugkrijgt? Dan ben je vijf jaar en mag je ineens zelf autorijden! Het is een mooie vorm van angstreductie.”

Bert trok de stoute schoenen aan en maakte zijn idee voor de jonge patiëntjes waar. Hij benaderde Jeroen van de Schelde van de plaatselijke Nissan-dealer. “Wij leveren graag deze prachtige auto! Ik vind het belangrijk dat wij hier deel van kunnen uitmaken. Zo organiseren we samen een leuke afleiding op de OK.”

Eén auto

“De verpleegkundige op de voorbereidingsruimte van de OK schat in of het verantwoord is een kind in de auto te laten rijden. Hij let dan bijvoorbeeld op de gezondheid van het kind en of het kind in de auto past. De auto is geschikt voor kinderen van ongeveer vier tot negen jaar. We hebben nu één auto. De auto zal zo’n één tot twee ritjes per dag maken. Bij meer kinderen tegelijkertijd proberen we het handig te plannen en anders beslist de verpleegkundige. Dus we kunnen de autorit helaas niet aan alle kinderen van tevoren beloven,” zegt Bert.

Veiligheid

De OK-medewerker die het kind begeleidt kan de besturing van de auto op afstand overnemen, zodat er geen brokken worden gemaakt. Ook is de elektrische auto uitvoerig gekeurd. “Het is leuk en goed, maar veiligheid op het OK-complex gaat altijd voor,” voegt Bert er aan toe.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Bekijk ook
Close
Back to top button