BouwNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Verslag: debat over benodigde extra 4,1 miljoen euro voor Stadsfoyer Stadshagen

Zwolle – Maandagavond 4 december was er in de gemeenteraad van Zwolle een Raadsdebat over een extra aankoop subsidie voor de beoogde nieuwe Stadsfoyer in Stadshagen voor maatschappelijke partners.

Wat was het onderwerp van debat: Binnen de uitbreiding van winkelcentrum Stadshagen wordt de Stadsfoyer gerealiseerd als nieuwe maatschappelijke voorziening. Op 23 mei 2022 heeft de gemeenteraad besloten om €16 miljoen krediet beschikbaar te stellen voor de aankoop van de Stadsfoyer. De aankoop kon gedekt worden uit de bestaande exploitatie van het Cultuurhuis door middel van een kostendekkende huurprijs. Sinds het raadsbesluit is het plan van de Stadsfoyer verder uitgewerkt tot concrete indelingstekeningen met alle negen beoogde partners die gebruik zullen maken van deze locatie. Naast concrete inrichting van ruimtes is er ook gewerkt aan het vormgeven van een gezamenlijke visie en missie. In september 2022 hebben de Stadsfoyer-partners met elkaar de visie en missie van de Stadsfoyer vastgelegd. Sinds het raadsbesluit van mei 2022 zijn de bouwprijzen sterk gestegen als gevolg van allerlei ontwikkelingen. U bent hierover tussentijds geïnformeerd op 21 november 2022. De gemeenteraad wordt gevraagd om een aanvullend krediet van € 4,1 miljoen beschikbaar te stellen voor de Stadsfoyer, en daarnaast om in te stemmen met het kwaliteitskader Stadsfoyer t.w.v. € 822.000,–. Deze investering brengt een structurele jaarlast mee van € 972.000,–. Voorstel is om dit als volgt te dekken: a. €785.000 uit huurinkomsten en bestaande begrotingsruimte Cultuurhuis Stadshagen; b. €187.000 aanvullend beschikbaar te stellen en te dekken vanuit de structurele begrotingsruimte.
stadsfoyer – Foto © De Zwarte Hond

Debat aanvullend krediet Stadsfoyer Stadshagen

Voorafgaand aan het debat is er een promotiefilmpje vertoond over de samenwerking tussen en plannen van de diverse maatschappelijke organisaties die in de Stadsfoyer willen gaan resideren. Swollwacht opende de bijdragen, en was zeer verbolgen over het feit dat de subsidies omhoog gaan. Daarmee zouden de gestegen bouwkosten moeten worden gecompenseerd, en de partij wil weten wanneer het genoeg is voor de gemeente.

Ook de VVD is niet blij met de gestegen bouwkosten van 4,1 miljoen. Ze beaamt dat een maatschappelijke plek nodig is, maar wil wel dat de inzittenden normale huur betalen en wil graag de mogelijkheden voor een meer commerciële invulling onderzocht hebben.

Dubbelgebruik

De ChristenUnie kijkt creatief en hoopt dat men bijvoorbeeld kijkt naar dubbelgebruik van de ruimtes, zodat het efficiënter kan verhuurd. Zij schrikt ook van de gestegen kosten, maar vindt kwaliteit van het gebouw en de behoeften van de stad aan voorzieningen wel heel belangrijk.

De PvdA gaat akkoord met de extra geldverstrekking, maar wil wel een onderzoek hoe de ontwikkelaars dit bedrag kunnen minimaliseren. Ook zij stelt de vraag: Wanneer is het genoeg?

Soberder

Het CDA ziet hier een geweldig mooi plan, maar is evenals de andere partijen van mening dat men moet kijken of het soberder kan. Het gaat immers om publiek geld. Een stijging van 4,1 miljoen is 25% van de bouwkosten en dat is een grote stap, denkt de partij. Echter de wethouder zegt dat dit in vergelijking met bijvoorbeeld wijkcentrum De Pol in Zwolle-Zuid wel meevalt.

GroenLinks signaleert dat in Stadshagen de voorzieningen vooral gericht zijn op kinderen en gezinnen, maar in de toekomst zal het meer over jongeren en senioren moeten gaan. De bevolkingsleeftijd stijgt immers. De Stadsfoyer voor maatschappelijke partners vindt zij sociaal zó van belang, dat zij dit nooit zou willen opgeven. Wel vindt zij dat er moet gekeken of de voorstellen wel realistisch zijn.

De SP vermeldt in het kort wat andere partijen al hebben gezien. Ze voegt toe de vraag of partners in dit project zelf hebben aangegeven wanneer het voor hen te duur is.

D66 vindt dat de nieuwe Stadsfoyer past bij de groei van Stadshagen. Zij hoopt dat men niet langer wacht met de uitvoering van de plannen, omdat dat weer leidt tot stijging van de kosten. Zij wil weten wanneer men de aankoopovereenkomst gaat afsluiten. Sinds het vorige debat hierover, mei 2022, is er veel gebeurd en zijn de verschillende partners gaan samenwerken.

Reactie wethouder Monique Schuttenbeld

Wethouder Schuttenbeld legt uit dat de term ‘kostendekkende huur’ iets anders is dan in onze eigen huishoudboekjes. De gemeente koopt het pand, en betaalt de organisaties voor hun diensten, daarmee kunnen zij dan weer de huur betalen.

Zij zegt ook dat de bouwkosten, en de stijgingen van de prijzen, buiten haar invloedssfeer vallen. Op het moment dat deze bouwplannen begonnen, was nog niet bekend hoeveel invloed de oorlog in Oekraïne zou krijgen op de prijzen. De verwachting is dat deze prijzen in de toekomst meer stabiel blijven. Zij verwacht de aankoopovereenkomst medio 2024.

Er is op dit moment een commitment van allerlei toekomstige huurders die willen gaan resideren in het gebouw en een handtekening hebben gezet onder de plannen. Het is toegestaan dat zij eventueel meer subsidie krijgen dan andere (welzijns) partijen in de stad vanwege een duurder pand.

Volgens Schuttenbeld is er allerlei onderzoek gedaan of het niet soberder kan. Aanpassen gaat eigenlijk niet. Wel is het misschien mogelijk om tot meer dubbelgebruik te komen, maar dat moet men in de komende fases van het project gaan onderzoeken.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis op de publieke tribune en via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button