KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Melden verloren paspoort of ID-kaart kan nu ook online

Zwolle – Voor degene wiens paspoort of identiteitskaart kwijt of gestolen is, deze kan dit melden bij de gemeente. Dat kan nu ook online op de website www.zwolle.nl. De gemeente maakt het document dan ongeldig, zodat niemand er misbruik van kan maken, bijvoorbeeld door op uw naam een duur telefoonabonnement af te sluiten. Voor de online melding heeft men zijn of haar DigiD nodig. Iedereen kan ook nog steeds een melding doen op het stadskantoor. Daarvoor moet men vooraf een afspraak maken.

Het is nodig om eerst een melding te doen, voordat men een nieuw paspoort of ID-kaart kan aanvragen. De melding zelf is gratis. Het nieuwe paspoort of de ID-kaart kost wel geld.

Drie keer verloren?

Wie zijn of haar ID-kaart of paspoort binnen vijf jaar drie keer is verloren, krijgt eerst een onderzoek. Blijkt daaruit dat hij of zij het paspoort heeft misbruikt of er slordig mee is geweest, dan komt deze persoon in het landelijk register paspoortsignaleringen (RPS). Men kant dan een tijdje geen nieuw paspoort aanvragen. Dat betekent dat men geen verre reis kan maken. Een ID-kaart aanvragen kan wel.

Toch weer gevonden?

Van degene die een melding gedaan heeft en het paspoort of ID-kaart later toch weer terug vindt, is deze niet meer geldig. Men kan deze dus niet meer gebruiken. Deze persoon is verplicht het gevonden paspoort of ID-kaart in te leveren bij de gemeente. Zij vernietigen deze dan om misbruik te voorkomen. De melding van het verloren paspoort of ID-kaart blijft in de administratie staan en mogen zij niet weghalen.

Paspoort of ID-kaart kwijtgeraakt in het buitenland?

Bent u in het buitenland en is uw paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen? Kijk dan op nederlandwereldwijd.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button