VoorpaginaWeer

Meevaller of hittegolf op komst?

Droog, zonnig en warm zomerweer in aantocht

Er wordt al een week lang druk over gespeculeerd en diverse termen om een maat aan de hitte te geven worden overal rondgestrooid. Het wordt namelijk behoorlijk warm de komende week. Volgens onze weerman wordt de warme periode wel wat opgeblazen.

Er zit waarschijnlijk wel een hittegolf in het vat en dat is wel enigszins bijzonder, maar lang niet uniek. Vanaf het jaar 2000 zijn er 10 landelijke hittegolven voorgekomen in ons land. In 2006 en 2018 zelfs twee hittegolven in één jaar. Voor een hittegolf moet de temperatuur op ten minste dagen boven de 25 graden uitkomen, hiervan op drie dagen met een maximumtemperatuur boven de 30 graden.

Dat lijkt volgens Jelle te lukken. De temperatuur loopt behoorlijk op en het wordt flink zweten. Vanaf vandaag loopt de temperatuur in ieder geval tot en met dinsdag dagelijks op. Waar het vandaag nog zo’n 23 graden is in onze regio ligt de temperatuur morgen al rond de 28 graden. Maandag en dinsdag is het met 30 tot 32 graden nog een fractie warmer en bereiken we de tropische grens voor het eerst dit jaar in onze provinciehoofdstad.

Vanaf woensdag wordt het echter behoorlijk onzeker. Wanneer de wind uit het NO’en gaat waaien daalt de temperatuur naar 25 tot 28 graden op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Voor veel mensen een prettigere temperatuur dan de tropische waarden.
Blijft de wind uit een zuidoostelijke richting waaien, lopen de temperaturen nog verder op en is het niet uit te sluiten dat het tot in het weekend elke dag ruim 33-35 graden blijft. ’s Nachts komt het kwik in dat geval niet meer onder de 20 graden. Daar zitten dus nog wel wat haken en ogen aan en onze weerman denkt dat het nu geen zin heeft daar een goede uitspraak over te doen. Vanaf maandag wordt dat duidelijker op de weerkaarten, op dit moment hebben beide scenario’s ongeveer evenveel kans.

Wat hij wel zeker weet is dat het tot eind volgende week gewoon droog blijft.
De hitte wordt niet afgestraft door onweersbuien. Elke dag is er veel ruimte voor de zon en is het in deze tijd van het jaar goed smeren met zonnebrand. Houdt de waterkwaliteit van zwemplassen zoals bij Wythem wel goed in de gaten want dat is bij warm en zonnig weer vaak een punt van aandacht.

Om te zien wat de kansen zijn op 30 graden of meer de komende week kunt u de tabellen daarvoor in de gaten houden op –> www.art-of-thunders.nl/kans-op-hitte-of-warmte/

Gerelateerde artikelen

Back to top button