Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZorg & Welzijn

Meeste energie armoede in wijk Holtenbroek

Zwolle – Volgens TNO leeft in Zwolle 4,82% van de huishoudens in categorie Laag Inkomen & Hoge Energiekosten (LIHK) óf Laag Inkomen & huis met relatief Lage Energie Kwaliteit (LILEK). TNO heeft ook bekeken hoeveel dat per wijk is.

Holtenbroek steekt er  bovenuit met 9,50%. Op de tweede plaats staat Aa-landen met 8,74%, en op drie Diezerpoort met 6,42%. Onderaan staat Stadshagen met 1,37%.

Hoeveel huishouden momenteel precies niet kunnen rondkomen weet de gemeente niet exact. Ze vermoedt
dat de groep groter is geworden sinds de publicatie van het TNO-onderzoek. Ze is bezig om dit verder te onderzoeken.

Eenmalige energietoeslag

De rijksoverheid heeft besloten in december 2021 om een toeslag van 200 euro over te maken voor minima om aan de stijgende energiekosten te voldoen. In maart 2022 besloot zij om dit bedrag te verhogen tot 800 euro voor minima huishoudens. Gezien het belang van deze ondersteuning, hoeft de gemeente bij het uitdelen hiervan niet te wachten op de regelgeving van de rijksoverheid. Gemeente Zwolle is daarom van plan om deze 800 euro al in april toe te kennen aan de mensen met een laag inkomen.

Zwollenaren met een laag inkomen die bekend zijn bij de gemeente ontvangen een brief, anderen moeten zelf de toeslag aanvragen. . Hierover zal op de website en via de bekende communicatiekanalen van de gemeente ruimhartig gecommuniceerd worden.
In hun communicatie benadrukt de gemeente waarvoor de eenmalige energietoeslag bedoeld is, namelijk
voor de hogere energierekening. En dat het verstandig is de toeslag te reserveren voor de hogere
jaarafrekening van de energieleverancier. Ze geeft hierover ook tips.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button