Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Slag bij Harculo is op 15 juni; veldslag vanaf de dijk te zien #Zwolle

Zwolle – Dit jaar is het op de kop af 800 jaar geleden dat de bisschop Otto II van Lippe opstandige Zwolse ridders met zijn leger een lesje wilde leren. De ridders, o.l.v. de roofridders Van Voorst tot Voorst, hadden Sallandse boeren opgestookt om solidair te zijn. In Harculo kwam het tot een veldslag. De Sallanders bewapend met hooivorken, bijlen en lange messen hadden zich verschanst achter een lage wal, maar waren geen partij voor de ervaren krijgslieden van de bisschop.

Deze slag willen organisatoren Mink de Vries en René van den Have graag naspelen in Harculo met inwoners van Zwolle Zuid (bisschoppelijk leger) en inwoners van Zuthem, Harculo, Schelle, Oldeneel, Windesheim en Herxen (het boerenleger).

Middeleeuws kampement

Het strijdtoneel vindt, als alles goed gaat, plaats in het buitengebied waar toeschouwers aan de dijk kunnen zitten . De datum is zaterdag 15 juni om 11:00 en duurt tot 17:00 uur. Vlakbij het strijdtoneel wordt een groot Middeleeuws Kampement opgebouwd, waar van alles te zien en te beleven valt.

Doe mee met deze historische veldslag, en geef je op via onderstaande site. Deze Slag bij Harculo(1224) wordt gekoppeld aan de Slag bij Ane(1227), twee grote veldslagen met grote betekenis en invloed voor Noord Oost Nederland, en specifiek ook voor Zwolle e.o.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button