Voorpagina

Meander leerlingen geven advies over rivier De Vecht

Leerlingen Meander College adviseren gemeente, waterschap en provincie

Zwolle – Hoe kijken adviseurs van de toekomst naar de ontwikkelingen van het stroomgebied van de rivier De Vecht? Met die vraag gaf waterwethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle vandaag op het Meander College het startsein voor het project ‘Adviseurs van de Toekomst’. ‘We zijn op zoek naar originele, creatieve ideeën, gericht op duurzaamheid’, gaf hij aan. Eind mei presenteren de leerlingen, evenals een aantal andere Zwolse scholen, hun eindadvies in het Provinciehuis in Zwolle.

Originele ideeën voor stroomgebied De Vecht

Droge voeten, mooi groen, goed wonen, werken en leven in het Vechtdal. Dat is het thema van het project ‘Ruimte voor de Vecht’, waar atheneumleerlingen van het Meander College in drie fases aan gaan werken. Zij richten als ‘Adviseurs van de Toekomst’ een eigen adviesbureau op, om hun ervaringsdeskundigheid en originele ideeën in te zetten voor de ontwikkelingen rond het stroomgebied van de rivier De Vecht. Daarbij worden ze desgewenst door experts begeleid. Uiteindelijk presenteren ze eind mei hun eindadvies aan opdrachtgevers Gemeente Zwolle, Waterschap Groot Salland en de Provincie Overijssel. Meerdere scholen geven dan een presentatie en het beste plan heeft kans te worden gehonoreerd. Vanmorgen gaf waterwethouder Ed Anker het startsein voor de Meanderleerlingen in het Keldertheater.

Communicatieplan, website, organisatie

‘Dit is het derde jaar dat we aan dit project meedoen’, vertelt docent Maik Roelofs. ‘Twee jaar geleden werd het idee voor een waterspeelplaats bij De Vecht gehonoreerd, dit jaar gaan we er weer voor.’ De twee 3 atheneum klassen richten een adviesbureau op. ‘De leerlingen worden in groepjes verdeeld met verschillende taken. Het ene groepje maakt een communicatieplan, het andere een website, weer een ander regelt de organisatie etc. De leerlingen zijn over het algemeen enthousiast. Dat komt omdat het een concreet plan is en het kan maar zo zijn dat het echt uitgevoerd gaat worden. En het mooie van dit project is dat duurzaamheid, natuur, projectontwikkeling en alles wat er verder bij komt kijken echt gaan spelen voor de leerlingen.’ De start en de eerste ontwikkelingen van het project vinden vandaag en morgen plaats. Op 9 en 10 april wordt er verder gezamenlijk aan het project gewerkt en is er een tussenevaluatie richting opdrachtgevers. En op 29 mei wordt het eindplan gepresenteerd in het Provinciehuis in Zwolle.

 

IMG_2594

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button