KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Marktconcerten in Academiehuis Grote Kerk weer van start

Zwolle – Vanaf zaterdag 29 januari zullen er weer wekelijks marktconcerten zijn in Academiehuis Grote Kerk. Door de versoepelingen is het mogelijk publiek weer te ontvangen in de kerk die ook haar deuren weer heeft geopend deze week. De concerten op het Leeuwenbergh-orgel beginnen om 13:00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het eerste concert zal worden verzorgt door organist Martin van Heerde, waarbij er werken klinken van Bach en Pachelbel. Bezoekers wordt om een gift gevraagd na afloop van het concert. Deze komt ten goede aan de aanstaande restauratie van het beroemde Schnitgerorgel uit 1721. Ook zal er meer informatie te krijgen zijn over deze restauratie.

De marktconcerten zijn al lang een traditie die net voor corona weer is opgepakt. In periodes dat het mogelijk was werden ze ook weer georganiseerd. Wekelijks kwamen er orgelliefhebbers en belangstellenden naar het Academiehuis om naar het Leeuwenbergh-orgel te luisteren. Tegelijkertijd was er ontmoeting en werd het laatste nieuws gedeeld rondom de aanstaande restauratie van het beroemde Schnitgerorgel. Ook zaterdag is hier weer veel over te vertellen. Binnen afzienbare tijd zullen er zichtbare werkzaamheden gaan plaatsvinden aan het orgel.

In de kerk is veel ruimte waardoor er altijd voldoende afstand tussen de bezoekers mogelijk is. De organisten die spelen werken belangeloos mee ten gunste van het Schnitgerorgel. De steigers in de noordbeuk van Academiehuis Grote Kerk zijn rondom de feestdagen afgebroken, waardoor er nu een prachtig resultaat zichtbaar is.

Foto: Gerard van der Sluijs
Foto: Gerard van der Sluijs

Al ruim een jaar wordt er ook aan de binnenkant van de kerk gerestaureerd. Het complete schilder en stucwerk krijgt een opknapbeurt. Nu ongeveer de helft gereed is, is het verschil tussen voor en na goed zichtbaar. Omdat de steigers uit de noordbeuk van de kerk zijn gehaald is ook het Leeuwenbergh-orgel weer uitgepakt. Het was ingepakt om het tegen stof te beschermen. Het kan en zal nu weer wekelijks in volle glorie worden gezien en gehoord.

Geven kan contant, maar er is in de kerk ook een mogelijkheid om contactloos te doneren. Via de website www.schnitgerorgelzwolle.nl kunnen er ook orgelpijpen geadopteerd worden. Via Facebook worden wekelijks de organisten aangekondigd die in die week ‘stadsorganist van dienst’ zijn.

Schnitgerorgel Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button