MarktkoopluiNieuws uit ZwolleVoorpagina

Markt veteraan Gabriel Mutlu over zijn ervaringen op de Zwolse markt

Zwolle – In onze rubriek Marktkooplui maakt fotografe Cobie Uiterwijk uit de Diezerpoort iedere week een babbeltje met de marktkooplui op de Zwolse Markt. In deze aflevering sprak ze met marktkoopman Gabriel Mutlu die een kledingkraam heeft.

Hoelang bent u al marktkoopman?

Ik ben heel vroeg begonnen, ik stond eigenlijk al vanaf mijn tiende of elfde op de markt. Ik sta ook al in Zwolle voor zo’n 28 a 29 jaar.

Hoe bent u er ingerold?

Toen ik jong was had ik een overbuurman en die stond altijd op de markt. Hij vroeg een keer “Wil je mee?”. Nou, ik vragen bij mijn ouders en die vonden het goed. Sindsdien heb ik het nooit meer losgelaten. Zo ben ik er ingerold.

Hoe ziet uw dag er uit?

‘S morgens vroeg ben ik rond 4 uur wakker. Dat is geen eens een moet, maar ik ben daar aan gewend. Dan eerst even ontbijten en dan om 5 uur in de bus stappen. Rond 6 uur ben ik op de markt. Daarna ga ik de kraam opzetten en drink ik ook even een bakje koffie. In Zwolle dan tot 1 uur klanten helpen en dan ben ik na het inpakken rond 3 uur weer thuis.

Wat is er zo mooi aan dit beroep?

Je zult waarschijnlijk wel het cliché horen, vrijheid. Daar zit ook wel wat in maar vrijheid heeft ook een prijskaartje. Zo ben je altijd onderweg naar verschillende plekken. Het leukste is gewoon als je voldoening krijgt. Het is niet alleen de omzet, het is namelijk ook heel leuk om een week nadat een klant iets gekocht heeft te horen van “Wat ik vorige week kocht was perfect, zat goed”.

Wat is het mooiste moment dat u heeft meegemaakt?

Er zijn zoveel punten die ik mooi vind. Dingen zoals de bakjes koffie die we elke keer doen met de collega’s. Ja, met de collega’s is het altijd erg leuk. Je moet er wel maar net bij in passen. Maar ik doe maar gewoon altijd normaal, want dan doe ik al raar genoeg.

Gerelateerde artikelen

Back to top button