Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Maria-zangers’ op Grote Markt Zwolle

Zwolle – Een mini-concert als voorproefje.  Voorbijgangers op de Grote Markt konden maandagavond even genieten van de klanken van drie Zwolse kamerkoren. Musica Vocalis, het Zwols Vocaal Ensemble en het Overijssels Kamerkoor brachten een paar liederen ten gehore aan het  publiek. De korte samenzang was bedoeld om het concert te promoten dat aanstaande zaterdag wordt gegeven in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek (De Peperbus) in Zwolle.

Bekijk aanstaande vrijdag het Winters Zwolle journaal om de klanken van de samenzang te beluisteren.

Dat concert, met de naam ‘Mariaconcert’ is ontstaan uit een unieke samenwerking tussen drie Zwolse kamerkoren. Het Zwols Vocaal Ensemble, het Overijssels Kamerkoor en Musica Vocalis brengen een programma met koorwerken uit verschillende stijlperioden ten gehore. “Hoofdpersoon in de gekozen werken is Maria, die symbool staat voor de universele moeder,  inclusief en voor iedereen, over de wereld bezongen en vereerd, eeuw na eeuw.”, zo staat er te lezen in de aankondiging.

De drie koren hebben apart de programma’s ingestudeerd en vervolgens twee keer gezamenlijk gerepeteerd. Ieder koor zingt twee stukken alleen, de rest wordt gezongen door de drie koren tezamen. Centraal in het programma staat een nieuwe compositie van de Zwolse kerkmusicus en componist Toon Hagen.

Als componist is Hagen eerst op zoek gegaan naar een stuk tekst.  Dat is een hele oude hymne geworden uit de 12e eeuw. De oude tekst is in een geheel nieuw jasje gestoken.  Een sterk stuk, met ritueel en smeekbede vertaald naar het hier en nu. Het werk ‘Alma Redemptoris Mater’ zal deze avond in première gaan.

Mariaconcert

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Gerelateerde artikelen

Back to top button