KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Hanzejaar

Zwolle – Op 1 april dit jaar is het startschot gegeven voor het gezamenlijke Hanzejaar in negen Hanzesteden in Overijssel en Gelderland. Samen met Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen en Zutphen staan we een jaar lang stil bij het gedachtengoed van 800 jaar Hanze.

In de late middeleeuwen begonnen steden in noordelijk Europa met elkaar handel te drijven. Van Engeland, Nederland, Frankrijk en Duitsland tot Scandinavië en oostwaarts naar Polen, de Baltische staten en Rusland werd er gehandeld en vormden steden een krachtig internationaal verbond: de Hanze.

Die handel en samenwerking hebben onze stad veel gebracht. Dat zie je terug in onze binnenstad, met indrukwekkende rijksmonumenten die herinneringen oproepen aan een tijd waarin koggeschepen, koopmanshuizen en stadspoorten het straatbeeld onherkenbaar hebben veranderd.

Verbindingen

Vandaag de dag heeft Zwolle verbindingen in de regio, maar ook daarbuiten, vanaf station Zwolle vertrekken er treinen in maar liefst acht richtingen. Daar voegen we er graag nog een aan toe. Samen met de provincie en onze oosterburen maken we ons hard voor een rechtstreekse treinverbinding van Zwolle via Enschede naar Münster. Een nieuwe connectie dus met Hanzestad Münster. Niet alleen via het spoor, maar ook in culturele zin leggen we dit jaar graag verbinding met Münster, bijvoorbeeld in de IJsselbiënnale.

Zachte waarden

Maar de Hanze gaat ook over connecties tussen mensen. In Zwolle heeft de eigenzinnigheid van onze middeleeuwse stad een nieuwe invulling gekregen. Als Hartstad van Nederland is Zwolle nummer één in waarden als omzien naar elkaar, onderling vertrouwen, gastvrijheid en mensgerichte bedrijvigheid.

Het Zwolse themajaar draagt daarom de naam ‘Hanze Connectie’, compleet gemaakt met de ondertitel ‘Met Hart en Ziel’. Met aandacht voor medemenselijkheid, vrijgevigheid en vertrouwen. Oude Hanzewaarden in een nieuwe vorm. Je zou kunnen zeggen dat we opnieuw aandacht vragen voor de manier waarop we invulling geven aan de zachte waarden van de stad, zoals de Moderne Devotie dat in de Hanzetijd deed.

Een aanjager

Het Hanzejaar helpt ons ook om het culturele veld van Zwolle te versterken en een lokaal programma te bieden voor en door Zwollenaren, als lokaal bindmiddel, voor nieuwe sociale verbindingen en aanjager van de stadstrots. Niet in de laatste plaats zien wij ook kansen voor Zwolle om met dit themajaar het internationale Hanzestedenverbond hernieuwd leven in te blazen.

We staan in de startblokken voor de aanloop naar de internationale Hanzedagen van 2030, waarvoor Zwolle gaststad is. Het is dan 50 jaar geleden dat Zwolle het initiatief nam dit internationale netwerk opnieuw samen te brengen. Dit nieuwe Hanzeverbond wil bijdragen aan Europese eenheid door het concept van de internationaal georiënteerde Europese stad vorm te geven, historisch besef en onderlinge samenwerking te vergroten. In het Europa van nu zijn deze doelen urgenter dan ooit.

Onderzoek

Naast een goed gevuld programma met cultuur en mooie evenementen voor alle leeftijden is er daarom ook aandacht voor onderzoek naar wat we kunnen leren van de oude waarden van de Hanzetijd.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Radboud Universiteit doen in de Zwolse archieven onderzoek naar de wijze waarop in de Hanzetijd conflicten werden beheerst. De eerste resultaten van dit onderzoek zullen worden gepresenteerd tijdens een tweedaags Hanzecongres op 7 en 8 september. We hopen dat dit kennisnetwerk een vervolg kan krijgen door de instelling van een leerstoel in onze stad.

Breed programma

Dit gezamenlijke themajaar is een mooie bekroning op de gezamenlijke jarenlange Hanzestedenmarketing. Dat resulteert nu in een breed programma in onze stad en de acht andere Hanzesteden. Hiermee laten we graag zien dat de Hanze springlevend is.

Zwolle is met z’n Sassenpoort, z’n Thorbeckegracht en fraaie Stadsgracht het oogstrelend decor voor de vele grote en kleine evenementen. Dit jaar krijgt Zwolle extra kleur met verrassende events, exposities en concerten in het teken van het Hanzejaar. Kom naar de IJsselbiënnale, beleef Panorama Hanze, dompel je onder in de expositie ENERGY!, vier de zomer in Hanze Art Station of bezoek de Historische Havendagen.

U vindt het gehele programma op www.hanzejaar-zwolle.nl

 

Bron
burgemeester Peter Snijders

Gerelateerde artikelen

Back to top button