EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Manege De Haerst failliet verklaard

Zwolle – Hippisch Centrum De Haerst is failliet. De eigenaren, onderwijsinstelling Landstede en investeerder Deux Alpes, hebben het faillissement aangevraagd.

Op de website van het hippisch centrum staat een verklaring over het faillissement. Daarin staat dat De Haerst al jaren kampt met een niet sluitende exploitatie. Pogingen om de bedrijfsvoering rendabel te maken zijn niet gelukt. De manege stond al twee jaar lang in de stille verkoop, maar er is geen nieuwe koper gevonden. Landstede is in 2006 gestart met De Haerst, de manege werd een leercentrum. De onderwijsinstelling startte toen eigen leerbedrijven om praktijk te combineren met onderwijs. Dat is onvoldoende gelukt. Naast samenwerking met de hippische opleiding was het ook de bedoeling dat er op andere vakgebieden zou worden samengewerkt, zoals met de opleiding horeca. Dat is niet van de grond gekomen. Voor Landstede betekent het faillissement een financiële tegenvaller van 150.000 euro. Voor dat bedrag stond de onderwijsinstelling garant. Landstede zegt dat de problemen bij de Haerst niet onverwachts komen.

‘Nieuwe Koers Landstede’

Het afstoten van De Haerst past bij het door bestuursvoorzitter Theo Rietkerk in 2014 ingezette afbouwen van niet-onderwijsactiviteiten en de gewijzigde visie van de Onderwijsinspectie op ‘ondernemend onderwijs’. Landstede wil de verbinding met de praktijk vasthouden maar als onderwijsinstelling niet meer financieel risicodrager zijn. Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren met de medewerkers en de nog aanwezige paarden. Ook is nog niet bekend of er iets voor de mensen die lessen volgen bij De Haerst kan worden geregeld. Het faillissement wordt afgewikkeld door de curator, die beslist ook of de manege nog open blijft tot het faillissement is afgewikkeld. Leerlingen en hun ouders zijn per mail geïnformeerd over de stand van zaken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button