Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

[UPDATE] Man uit Zwolle mogelijk besmet met Ebola

In het Universitair Medisch Centrum in Groningen is zojuist een van Ebola verdachte patiënt binnengebracht. Het gaat om een uit het Afrikaanse Guinee afkomstige man die woonachtig is in de wijk Holtenbroek in Zwolle. Hij was zojuist teruggekeerd van vakantie in zijn geboorteland. Hij heeft sinds maandag flinke koorts. Omdat hij binnen de incubatietijd van Ebola klachten heeft ontwikkeld is er een strak protocol dat er melding van wordt gemaakt en ook naar protocol wordt gehandeld.

Obrechtstraat

De man, die woonachtig is aan de Obrechtstraat in Zwolle, werd thuis opgehaald door een ambulance van het UMCG in Groningen. Op de ambulance was een speciaal team aanwezig, getogen in witte Ebola pakken’ die precies weten hoe met de infectie om te gaan. De woordvoerder van het UMCG: ‘Deze mensen zijn vanaf het najaar al maanden getraind hoe ze moeten omgaan met een mogelijk besmettingsgeval van Ebola. Ze dragen beschermende kleding en zijn hiervoor door en door getraind.

Vanavond is de patiënt aangekomen in het UMCG, één van de behandelcentra in Nederland voor Ebola besmettingen. Daar is een speciale Ebola ruimte waar de patiënt door een speciaal team van artsen is opgevangen. De Ebola ruimte is volledig geïsoleerd. Er kan geen besmetting plaats vinden van andere patiënten in het ziekenhuis.

Bloedmonsters

De patiënt heeft inmiddels diverse testen ondergaan om te kijken of hij besmet is met Ebola. De bloedmonsters zijn doorgestuurd naar de laboratoria in Rotterdam en Hamburg. Het UMCG verwacht morgenavond de uitslag hierover.
De medische staf en verpleging van het UMCG zijn voorbereid op en getraind voor de opvang van patiënten met (verdenking op) ebola. Tijdens de verpleging van dergelijk patiënten is er voor bezoekers, medewerkers en andere patiënten geen risico op besmetting.

Sinds het begin van de ebola-epidemie in West-Afrika zijn in Nederland al meer dan 65 van ebolaverdachte patiënten beoordeeld in een ziekenhuis. Hiervan is geen enkele patiënt positief getest.

Zwolle contactonderzoek?

Eerst als er sprake is van een daadwerkelijke besmetting van Ebola wordt een contactonderzoek gestart onder de directe omgeving van de patiënt. De regie hiervoor ligt in handen van de GGD. Op dit moment is hier geen enkele sprake van.

Ebola

Ebola is besmettelijk via direct onbeschermd contact met de patiënt of lichaamsvloeistoffen van een besmettelijke patiënt. De verspreiding van ebola wordt tegengegaan door zieke mensen snel te herkennen en af te zonderen zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zo lang zij geen ziekteverschijnselen hebben (koorts, bloedingen, diarree) zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button