112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Man uit Rotterdam opgepakt voor bankhelpdeskfraude

13.000 euro buitgemaakt bij man (84) uit Zwolle

Zwolle – De politie heeft op zaterdag 14 augustus een 26-jarige man uit Rotterdam aangehouden voor bankhelpdeskfraude. Hij wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij zaken in Heerde, Zwolle, Oosterwolde (gld) en Den Haag, maar het onderzoek tegen hem wordt voortgezet. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris die zijn bewaring heeft bevolen voor veertien dagen. De raadkamer heeft de voorlopige hechtenis van de man met nog eens negentig dagen verlengd.

Een echtpaar uit Heerde (81 en 86 jaar) wordt op 10  augustus gebeld door een zogenaamde bankmedewerker. Op slinkse wijze wint de oplichter het vertrouwen van de man en vrouw. Er zou sprake zijn van fraude met de rekeningen van het echtpaar en er moet snel worden gehandeld. De nepbankmedewerker zegt de rekeningen te blokkeren en vertelt dat de passen moeten worden vervangen. Diezelfde dag komt er tot twee keer toe een verdachte aan de deur om de bankpassen en pincodes op te halen. Met twee passen wordt in totaal ruim 3000 euro gepind.

Bankhelpdeskfraude (spoofing)

Het is een klassiek voorbeeld van zogenoemde bankhelpdeskfraude, ook wel spoofing. Een oplichter belt meestal anoniem of met een vals nummer. Door een truc kan het op het scherm van de telefoon lijken alsof de bank belt. Vervolgens vertelt de oplichter, de nepbankmedewerker, dat er iets mis is met de bankrekening. Soms weten ze veel details over het slachtoffer door datalekken of phishing dat voorafgaand heeft plaatsgevonden.

Ruim 13.000 euro buit in Zwolle

Door gedegen onderzoek kan de aangehouden verdachte ook worden gekoppeld aan een soortgelijke zaak in Zwolle. Daar is een 84-jarige man eind juli op vrijwel identieke wijze slachtoffer geworden van bankhelpdeskfraude. Totale schade bij dit slachtoffer: ruim 13.000 euro. In Oosterwolde (gld) is een 64-jarige dame slachtoffer geworden en benadeeld voor 2700 euro. De zaak in Den Haag draait om een 69-jarige man die is benadeeld voor 8000 euro. Deze laatste twee zaken hebben in augustus gespeeld.

De politie benadrukt het belang van bewustwording en vraagt (klein)kinderen in gesprek te gaan met (groot)ouders over verschillende vormen van fraude. Toch slachtoffer geworden? Doe dan altijd aangifte. Dat loont, zoals ook in deze zaken. Enkele tips:

  • Twijfelt u of u een oplichter aan de telefoon hebt? Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank. Dan kunt u de bank terugbellen en vragen of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen. U kunt ook altijd uw bankkantoor bezoeken en uw ervaring delen.
  • Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen.
  • Installeer geen software anders dan de normale bankieren-app.

Alles over bankhelpdeskfraude is te vinden op deze, speciale pagina van de politie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button