Nieuws uit ZwolleSportVoetbal

Berkum afgedroogd door Excelsior

Zwolle – Berkum heeft in eigen huis met 2-4 verloren van kampioenskandidaat Excelsior ’31, waarbij de Zwollenaren vóór rust volledig werden onttakeld. In de tweede helft kwam Berkum wel wat terug maar veel te laat om Excelsior nog in problemen te brengen.

“We hadden geen grip, geen controle. We kwamen in de eerste helft niet in het duel en dat had veel te maken met de snelheid van Excelsior. Na rust maakten we er nog wat van maar onze eerste tegengoal bleef te lang uit,” constateerde Berkum-trainer Raymond Schuurman. Coach Peter Wesselink van Excelsior zag dat zijn ploeg vóór rust oppermachtig was. “We creëerden toen een overtal op het middenveld, dat deden we goed, en toen we al na zes minuten op 0-2 kwamen zaten we op rozen.””

Opdoffer

Er stond nog maar een minuut op de klok toen Berkum de eerste opdoffer kreeg. Na knullig balverlies in de Zwolse defensie kon Niek Davina ploeggenoot Cem Köse in stelling brengen, die Berkum-keeper Dominic van Hoof met een schot in de hoek kansloos liet: 0-1. Vijf minuten later werd Hakim Ezafzafi op links bereikt en hij kreeg alle vrijheid en tijd om fraai van afstand uit te halen voor de 0-2. Toen Berkum even later een corner niet goed verwerkte kon Amanuel Isa van dichtbij de 0-3 binnen knallen en waren de kaarten eigenlijk al geschud.

Dat werd nog pijnlijker toen Davina de bal na een half uur goed voor het Berkum-doel trok, waar Hielke Penterman voor 0-4 zorgde. Berkum zette daarna verdedigend het één en ander om. Invaller Silvan Kersbergen was nog maar nét in het veld toen zijn schot op de winkelhaak van het Excelsior-doel spatte, maar dat was eigenlijk het enige Zwolse wapenfeit in de eerste helft waarin de thuisclub af en toe volledig werd weggetikt.

Riante voorsprong

Na rust kwam Berkum er beter in, al was de riante voorsprong waarschijnlijk geen aansporing voor Excelsior om er nog alles uit te gooien. Een minuut of 10 na de hervatting leek Jason Huisman vlak voor het Rijssense doel tegen te gaan scoren, maar zijn kopbal vloog hoog over. Nadat Davina aan de andere kant nog een flinke kans liet liggen en Berkum-spits Chris van der Meulen even later naast knalde kwam de thuisclub een kwartier voor het slot toch nog dichterbij. Na een vlotte combinatie met Yannick Kaluzi kon Johnsen Bacuna de 1-4 binnen werken.

Even later kwam Björn Bakker net tekort om koppend voor een tweede Zwolse tegengoal te zorgen, maar die kwam er enkele minuten voor het slot alsnog. Bacuna werd in het Rijssense strafschopgebied van de sokken gelopen en dat betekende een strafschop. Berkum-aanvoerder Marc van der Meulen liet Excelsior-keeper Melvin Koetsier daarbij kansloos, 2-4, maar ondanks enkele chaotische situaties voor het doel van de bezoekers in de slotminuten kwamen de Zwollenaren niet verder.

Daardoor is Berkum enkele plaatsen gezakt naar een 11e plek in de Hoofdklasse B. De ploeg van trainer Schuurman zal de komende weken dus nog de nodige punten moeten pakken om zich veilig te spelen en weet dat er daarbij niet ten strijde kan worden getrokken zoals in het eerste bedrijf tegen Excelsior.

Berkum-Excelsior ‘31, 23 maart 2019
Eindstand: 2-4 (0-4)
Scheidsrechter: Michael Eijgelsheim
Doelpunten: 2. Cem Köse (0-1), 6. Hakim Ezafzafi (0-2), 17. Amanuel Isa (0-3),30. Hielke Penterman (0-4), 76. Johnsen Bacuna (1-4), 89. Marc van der Meulen (2-4) (strafschop)
Gele kaarten: Hoeseb Yakob, Jason Huisman (Berkum), Pim ten Have (Excelsior ‘31)
Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Rico Wolven, Dennis Horstman, Marc van der Meulen, Jason Huisman, Björn Bakker, Thom Kooke (61. Yannick Kaluzi), Hoeseb Yakob (31. Silvan Kersbergen), Michel van Aggele (74. Yoram Zandvliet), Chris van der Meulen, Johnsen Bacuna
Opstelling Excelsior ‘31: Melvin Koetsier, Simon Baysoy, Pim ten Have, Mirko Zwiers (40. Carlos Lopes Macedo), Niek Davina, Hielke Penterman, Amanuel Isa (61. Tom Smoes), Hakim Ezafzafi, Stefan Maat, Michel Gerritsen Mulkes, Cem Köse (85. Stefan Groothuis)