EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Maatwerk evenementenvergunningen voor balans geluidsoverlast en reuring

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat maatwerk leveren als het gaat om geluidsnormen bij evenementen. Ze wil hiermee een goede balans creëren tussen rust en reuring in de stad. Vast staat dat Zwolle gaat werken met een ‘bandbreedte’ tussen de 70 dB(A) en 85 dB(A). Hierbinnen kan per evenement en locatie besloten worden voor welke geluidsnormen een vergunning afgegeven gaat worden.

De bandbreedte is vastgesteld op basis van geluidsonderzoek door de gemeente Zwolle. Wethouder René de Heer: ‘De spraakverstaanbaarheid in huis is het criterium. Als er buiten een evenement is moet je binnen nog verstaanbaar zijn. Je praat dan over een geluidsniveau binnen van  maximaal 50 dB(A).’ Zwolle heeft de geluidsisolatie door gevels vastgesteld op 20 dB. Opgeteld bij de 50 dB(A) is volgens de gemeente een norm van 70 dB(A) verantwoord. De bovengrens van 85 dB(A) is gekozen omdat bij dat niveau een goede beleving van muziek mogelijk is.

85 dB(A) vaak niet in de binnenstad

Of deze 85 dB(A) ook daadwerkelijk toegestaan wordt is nog maar zeer de vraag. Zeker in de binnenstad. De evenementen die deze maximale decibellen nodig hebben komen waarschijnlijk terecht op het nieuwe terrein aan de Blaloweg. Hier zijn dit jaar al Kingdance en Dance4Liberation gehouden. De Heer:’Het is niet meer zo dat we in de vergunning een maximale bovengrens aangeven. Als de organisatie maar 75 dB(A) nodig heeft gaan wij geen 85 dB(A) vergunnen’.

Vooraf akoestisch onderzoek

 

Doet een evenementenorganisator een aanvraag voor een vergunning dan vraagt de gemeente om een akoestisch onderzoek. Met zo’n onderzoek wordt de geluidsbelasting in de omgeving van het evenement berekend op basis van het geluidontwerp en een inventarisatie van de omgeving. De, in zo’n onderzoek genoemde,  maximaal benodigde geluidsbelasting kan worden ingediend bij de vergunningaanvraag. De locatie, het soort evenement, het aantal evenementen op die locatie en de duur, aanvang- en eindtijd worden meegenomen in de beoordeling.

Overlastbeperkende maatregelen

 

Naast maatwerk op het gebied van de locatie wil Zwolle ook innovatieve ontwikkelingen steunen in overlastbeperkende maatregelen. De Heer:’Denk bijvoorbeeld aan het strobalen theater op Zwolle Unlimited. Binnen is er een geweldig geluid. Buiten hoor je nagenoeg niets’.  Ook het verplaatsen van geluidsboxen kan een overlastbeperkende maatregel zijn waardoor het geluidsniveau op de gevel daalt.

Carnaval, Bruisconcert en Halve Marathon wel boven 85 dB(A)

 

Toch zijn er een beperkt aantal evenementen waarvoor een uitzondering wordt gemaakt. Een geluidsniveau boven de 85 dB(A) wordt hier getolereerd. Dit zijn de carnavalsoptocht, de carnavalstent, het Bruisconcert en de Halve Marathon. Ook kan in bijzondere gevallen, bij incidentele evenementen, die van groot belang zijn voor Zwolle, afgeweken worden van deze bovengrens.

De bandbreedte en het bijbehorende maatwerk is het laatste vastgestelde onderdeel van het evenementen beleid in Zwolle. Eerder al werd o.a. bepaald hoe het geluid wordt gemeten, dat er een klachtenlijn is per evenement en bijvoorbeeld dat er wel of geen alcohol geschonken mag worden.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button