Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Maar wat vindt Elles er zelf van…

De Hete Brij 5de beste kroeg van Nederland en beste van Overijssel

Zwolle -“Ken je die tune van Cheers?” zegt stamgast Willem als ik hem vraag waarom de Hete Brij de beste kroeg van Overijssel en de 5de beste van Nederland is geworden. “Daar zit alles in. Je voelt je hier direct en altijd thuis.” Zo’n hoge waardering heeft een Zwolse kroeg nog nooit behaald in de Misset Top 100. Reden genoeg dus om eens aan Elles zelf te vragen waarom zij denkt dat ze de beste kroeg van onze provincie heeft. Overigens hebben we in Zwolle extra geluk. Ook het Proeflokaal van Zwolle aan de Blijmarkt staat in de Top100. Zij eindigden op de 28ste plaats.

verslag: Martin van der Hooft / foto’s: RTV Focus

Heerste wat Elles doet als ik haar vraag naar het waarom is er op wijzen dat het niet alleen aan haar ligt: “Alle lof voor het team én voor de vaste gasten. Die maken de Hete Brij tot wat hij is. En ik ben dan toevallig eigenaar.” Ook barman Per begint direct over de gasten. “Ik ben hier een haf jaar geleden begonnen zonder horeca-ervaring en geweldig opgevangen. Niet alleen door de collega’s maar vooral ook door de gasten. Die hielpen me gewoon als ik een keer iets niet wist.”

De kroeg wordt in het Misset-rapport omschreven als een kroeg zoals een kroeg hoort te zijn: een ongedwongen sfeer en de kleedjes nog op tafel. En dat combineert Elles dus met die typische Oost-Nederlandse bescheidenheid én heerlijke bieren waaronder een eigen Brij-serie zoals nu de Brijbok.

Uitgerekend in het jaar dat Elles Hetebrij 20 jaar Café De Hete Brij viert, met voor de deur een heus Elles Hetebrij Plantsoen, eindigt het sympathieke Zwolse café op plek 5 in de Café Top 100. De hoogste notering ooit. Een prestatie van formaat, maar wel eentje die meer dan verdiend is. Van een ‘systeemplafond-café’ met opblaasbare krokodillen naar een prachtig bruincafé. Hier liggen de kleedjes nog op tafel, hier worden gesprekken gevoerd, hier wordt het leven gevierd en betreurd. Het vorig jaar overleden jurylid Dick Wildeman zocht altijd naar een café met een ziel, pas dan kon je volgens de éminance grise spreken van een echte ‘huiskamer van de samenleving’. Weinig cafés komen zó voor die titel in aanmerking als dit plaatje van een café. Ouderwets goed, ouderwets gezellig en dat alles zonder dat het oubollig is. We benijden de stamgasten en de toevallige passanten die hier de kans krijgen te genieten van een café zoals een café zou moeten zijn.
De stamtafel proost op de “beste kroeg van Overijssel.”

“Wel jammer dat sinds ze vijfde is geworden de glazen nog maar half vol zitten…,” wordt er lachend aan toegevoegd door de gasten aan de stamtafel. En het is dus precies die sfeer en humor die een kroeg tot een goede kroeg maken. Of zoals in het geval van de Hete Brij tot de beste kroeg van Overijssel.

Proeflokaal van Zwolle

Zwolle mag zich gelukkig prijzen met nog een kroeg in de Horeca Top100. Ook het Proeflokaal van Zwolle aan de Blijmarkt staat er namelijk in. En wel op de 28ste plaats. Ook over deze kroeg – van eigenaar Thomas Veltman – is de jury lovend:

We bezoeken Het Proeflokaal van Zwolle op de late zaterdagavond. Een echte kroeg, in de beste zin van het woord. Er hangt een groep stamgasten verspreid tussen het rookterras en de tafels in de pui. Er klinkt gezellige muziek uit de speakers en er staat een kastelein achter de bar. Zoals het een mooi bruincafé betaamt, voelen we ons meteen welkom. En ons bezoek verloopt verder sowieso heerlijk. ‘Een verdraaid mooi bedrijf waar horeca is zoals het hoort’, noteren we. Uit de gesprekken aan de bar horen we dat de liefde voor het caféwezen hier hoog zit. Ze kennen hun klassiekers, dat blijkt al snel. Een gast vraagt aan de kastelein waar hij in Maastricht naartoe moet gaan voor een cafébezoek. De barman hoeft daar niet lang over na te denken: In De Karkol en De Vogelstruys worden aanbevolen. Niet geheel toevallig, dat zijn immers twee oud-winnaars van de Café Top 100. Kortom: het is duidelijk dat men hier bezig is met horeca en dat is merkbaar aan alles. Houden zo, we komen graag terug.
 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.
Back to top button