KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Maar achter deze hoek een werelddeel

Zwolle – Stichting De Stad Verbeeldt organiseert elke maand of tweemaandelijks een fotowedstrijd voor professionals en amateurs rond een specifiek thema. Een vakjury bepaalt elke maand welke foto de eerste, tweede en derde prijs heeft gewonnen. Daarnaast selecteert de jury een set van foto’s die net buiten de prijzen vallen, maar het wel verdienen gepubliceerd te worden. Alle beelden worden op de website geplaatst.

De stichting biedt op deze wijze een online platform aan fotografen, filmers en beeldmakers, die het tijdens de coronacrisis extra zwaar hebben en hun werk op deze manier kunnen exposeren. Zo brengen wij een ode aan de kracht van de verbeelding.

Het thema van de maanden september-oktober 2020 was: Maar achter deze hoek een werelddeel. De winnaars en de geselecteerde fotobeelden van deze maanden staan met ingang van 10 november op destadverbeeldt.nl

Ter info: Er zijn 11 aanmeldingen. Sommige deelnemers hebben meer dan één beeld ingezonden.
De vakjury bestaat uit Gertjan Aalders, docent Journalistiek Windesheim, Bert Janssen, fotograaf en docent Foto Vakschool Apeldoorn en Amsterdam, en Gerlinde Schrijver, fotograaf en winnares Zilveren Camera 2018 – Internationaal – enkel.

De vakjury constateert dat er veel diversiteit is onder de inzendingen, waarbij het thema Maar achter deze hoek een werelddeel op eigentijdse en authentieke wijze tot uitdrukking is gebracht. Het thema van de fotowedstrijd van september – oktober 2020 is ontleend aan een regel uit het gedicht ‘Afscheid’ van Adriaan Morriën (1912 – 2002).

De uitslag

De 1e prijs en de Foto van de Maand is Living in this crazy world van Soraya Ekkers, Deventer.

1e prijs Soraya Ekkers – Living in this crazy world Foto © De Stad Verbeeldt

De Foto van de Maand en daarmee de eerste prijs gaat naar een beeld van professioneel fotograaf Soraya Ekkers uit Deventer. Zij geeft de vervreemding die haar beeld oproept een licht ironische ondertoon, waardoor het besef dat onze aanwezigheid op deze wereld tijdelijk is, min of meer dragelijk wordt. Daar is de jury de maker sowieso dankbaar voor.

De 2e prijs is Nyloufar in Sovjet-kazerne in Jüterbog, Duitsland van Henk Boudewijns, Assen.

2de prijs Henk Boudewijns – Nyloufar in Sovjet-kazerne in Jüterbog, Duitsland Foto © De Stad Verbeeldt

De foto brengt twee werelden uit de rafelige Duitse Nachwendezeit bijeen. We denken meteen aan de klassieke schlager van Peter Kraus (1961): Schwarze Rose, keine Rose blüht sowie sie. De hele jonge Bundesrepublik zong het in 1961 mee.

De 3e prijs is Lost in Time van Ferdi Çelik.

3e prijs Ferdi Çelik – Lost in Time Foto © De Stad Verbeeldt

Deze foto toont een krachtige en ritmische compositie die de kijker uitnodigt het beeld in stilte te ervaren. De in gedachten verzonken persoon zag je ooit in het winkelcentrum, op het treinstation, op de hoek van een druk kruispunt. Hij stond en stond er maar, niets bewoog, alles bleef stil. Zo was het toch? Als de fotograaf de
handeling ‘mijmeren’ heeft willen verbeelden, dan is hij daarin uitstekend geslaagd.

Daarnaast is er nog een fotobeeld geselecteerd:

Azië op een pallet van Adriaan Holsappel.

Adriaan Holsappel – ‘Azië op een pallet Foto © De Stad Verbeeldt

Dit beeld staat symbool voor integratie, nieuwe eetgewoonten en diverse culturen in een stedelijke omgeving. Tussen de dozen en de winkelruit door zie je het winkelend publiek, even divers van samenstelling als de schappen van de toko zelf.

Gerelateerde artikelen

Back to top button