Nieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Maandelijks live muziek aan ziekenhuisbedden Isala

Zwolle – Drie jaar na de allereerste, muzikale ronde is vrijwilligersorganisatie Bedside Buskers enorm gegroeid. Eén keer in de maand spelen uiteenlopende, ervaren muzikanten aan bed van ziekenhuispatiënten in het Isala ziekenhuis.

Bedside Bunkers geven daarnaast ook maandelijks optredens aan de ziekenhuisbedden in Deventer, Zutphen, Winterswijk, Almere en sinds kort ook in Nijmegen, Arnhem, Enschede en Leeuwarden. Dit zorgt er ook voor dat er steeds meer bij komt kijken voor de organisatie.

Pilot

In januari 2016 werd een pilot gestart in het Deventer Ziekenhuis. Initiatiefnemer Peter Kortleve, in het dagelijks leven zelfstandig grafisch ontwerper, had het idee geopperd nadat hij erover had gehoord tijdens een concert van Amerikaanse singer-songwriter Amos Lee in Paradiso. Lee vertelde over ‘Musicians On Call’, een Amerikaanse vrijwilligersorganisatie die muzikanten laat spelen in ziekenhuizen.

Patiënten verkeren in een vervelende situatie, bevinden zich niet in hun eigen omgeving en kunnen niet weg voor bijv. een concert. Live-muziek en het sociale contact met muzikanten is een zeer aangename en welkome onderbreking en afleiding. Kortleve: “Het brengt voor iedereen veel teweeg. Het verschilt per kamer. Zelfs per patiënt. Er word gelachen, gezongen, gedanst maar zeker ook gehuild. Het is emotioneel, maar met een grote glimlach.”

Bedside Buskers

Met goedkeuring van Musicians On Call haalde Kortleve het concept naar Nederland onder de naam Bedside Buskers. Nadat Robert Willemsen van artiestenbureau LiveGigs erbij kwam, werd het mogelijk om in Deventer elke maand een artiest in te plannen. “Niet alleen patiënten genieten ervan”, aldus Willemsen, “ook het bezoek, het personeel én de muzikanten zijn vol lof. Dat zijn heel wat win-win situaties per keer.”

Ondermeer door het olievlek-effect van social media, het warme enthousiasme onder muzikanten en de aandacht van regionale en landelijke media groeit Bedside Buskers flink en is de organisatie dankzij de vrijwillige inzet van lokale teams nu actief in negen ziekenhuizen.

Stichting

“We doen dit naast ons dagelijks werk. Het brengt de nodige inspanning en kosten met zich mee. Op zich nog geen probleem, maar door de aanhoudende groei komt er steeds meer bij kijken, meer dan we vol kunnen houden. Bovendien willen we graag de mogelijkheid hebben om Bedside Buskers te ontplooien”, vertelt Kortleve. Zodoende is er eind 2018 een stichting opgericht en zijn alle belangrijke zaken zoals statuten, een bankrekening en een ANBI-status geregeld. En kunnen ze nu donaties ontvangen. Willemsen: “We maakten wel eens mee dat patiënten hun portemonnee tevoorschijn haalden. Daar konden we eerder niks mee. Nu wel. En dat is zeer welkom met alle ambities die we hebben.”

Eén van die ambities is om voor de ziekenhuizen elektrische piano’s met ingebouwde luidsprekers aan te schaffen. Een akoestische gitaar is makkelijk mee te nemen, maar een piano is toch een ander verhaal. Met een verrijdbare butler tray en een verlengsnoer lukt het om ook toetsenisten van kamer naar kamer te laten gaan. “Het is echt geweldig wat we tijdens de rondes meemaken. Het is lastig om te beschrijven; je moet erbij zijn om écht te ondervinden wat het effect is. De artiesten zijn in ieder geval van grote betekenis”, laat Kortleve weten.

Bedside Buskers
Tags
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button
Close