Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Maand van de Moderne Devotie in Stedelijk Museum Zwolle

Zwolle – In het kader van de tentoonstelling ‘Leven met aandacht’ roept Stedelijk Museum Zwolle de maand november uit tot ‘Maand van de Moderne Devotie’. De Moderne Devotie is een religieuze stroming die ontstond uit onvrede binnen de Katholieke Kerk en opkwam aan het eind van de 14de eeuw. De Moderne Devotie concentreerde zich vooral rondom Zwolle en Deventer.

In de maand november worden meerdere activiteiten georganiseerd die ruimte bieden voor verdieping van dit thema.

Er is samenwerking gezocht met de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming op de Ossenmarkt (Peperbuskerk). Bezoekers van zowel het museum als de basiliek ontvangen door middel van een brochure informatie over objecten die te maken met de Moderne Devotie en Thomas a Kempis, een van de bekendste monniken die gedurende bijna zijn hele leven in het klooster van St Agnes op de Nemelerberg (Agnietenberg) bij Zwolle woonde en werkte.

Mink de Vries, coördinator van de Postmoderne devotiebeweging in Zwolle en Deventer houdt een lezing op 13 november. Op 19 november is er een speciale Moderne Devotiewandeling met begeleiding van Bert Dijkink (bestuurslid Stichting Levende Stadsgeschiedenis). Tevens geeft Bert Dijkink op 26 november een lezing over de geschiedenis van Zwolle gekoppeld aan de Moderne Devotie en de sfeer van de stad in die tijd.

Op 5 en 26 november organiseert Stedelijk Museum Zwolle ook speciale rondleidingen door de tentoonstelling ‘Leven met Aandacht’ waarin de Moderne Devotie een belangrijke rol speelt. In de expositie is te zien dat de idealen van deze spirituele beweging nog altijd heel actueel zijn.

In samenwerking met Touristinfo & Gifts wordt een arrangement ontwikkeld waarin een stadswandeling over de Moderne Devotie is gekoppeld aan een bezoek aan en een rondleiding door de tentoonstelling in het museum.

Meer informatie over de tentoonstelling en daarbij behorende activiteiten is te vinden op de website www.stedelijkmuseumzwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button