LifestyleNieuws uit ZwolleVoorpagina

Maan opent Bevrijdingsfestival Zwolle

Foto's © Peter Denekamp / video © Hugo Janssen

Zwolle – Het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) is van start. Met de landing van zangeres Maan, de vrijheidsloop van atletiekvereniging AV PEC en het aansteken van het vrijheidsvuur naast het hoofdpodium is de opening van het BFO 2019 een feit.

Helikopterlanding

Traditiegetrouw worden de Ambassadeurs van de Vrijheid met de helikopter van festival naar festival gevlogen op 5 mei. Ambassadeur Maan landde zondagochtend op het terrein van de IJsselhallen in Zwolle, in een helikopter van Defensie. Ze was ook gelijk de eerste artiest op het hoofdpodium.

Ambassadeur van de Vrijheid

De zangeres benadrukt haar rol als ambassadeur: “Ik ben een van de laatste generaties die nog mensen uit de Tweede Wereldoorlog in levenden lijve hebben meegemaakt. Ik heb nog opa’s en oma’s die mij verhalen vertelden en die ik weer door kan geven aan een nieuwe generatie.”

Vrijheidsvuur

Voorafgaand aan de opening werd door de hardlopers van atletiekvereniging PEC1910 zaterdagnacht het Bevrijdingsvuur uit Wageningen opgehaald. De tocht terug naar Zwolle verliep in estafettevorm. Zondagochtend werd de fakkel over de  oude IJsselbrug gedragen door de lopers van de atletiekvereniging waarna het via Dinoland de Sassenpoort naar Park de Wezenlanden ging. Om kwart voor twaalf werd het vrijheidsvuur ontstoken. Na het vlaghijsen en het Wilhelmus hield burgemeester Henk Jan Meijer een korte toespraak.

Back to top button