SportVoetbal

Berkum verliest bij koploper Urk

Zwolle – Berkum heeft bij koploper Urk met 4-1 verloren in een duel waarin de bezoekers verzuimden de kansen te verzilveren en hun eigen fouten werden afgestraft. Na een 2-0 achterstand kwamen de Zwollenaren aardig terug in de wedstrijd, maar toen de gelijkmaker binnen bereik leek liep Berkum in blessuretijd volop in het Urker mes.

“We lieten de kansen liggen en bij de eerste twee tegengoals werd er niet goed doorgedekt, dat kun je jezelf verwijten,” zag Berkum-trainer Raymond Schuurman.

Aanpassingen

Berkum startte door blessures achterin met een aantal aanpassingen, maar kwam goed uit de startblokken. Al direct zette Chris van der Meulen strak voor, maar de inzet van Yannick Kaluzi werd door Urk-keeper Richard Strijker gepareerd. Vlak daarna liet Richard Tol aan de andere kant een levensgrote kans liggen door van dichtbij naast het Berkum-doel te tikken. Urk mocht met nog niet eens 10 minuten op de klok niet mopperen dat de ploeg met 11 man door mocht gaan, toen Jan van Slooten met gestrekt been en de noppen vooruit inkwam op Marc van der Meulen. De Urker captain kwam er met een gele kaart vanaf.

Na iets meer dan een half uur leek Kaluzi de bezoekers op voorsprong te zetten, maar opnieuw stuitte hij op doelman Strijker en vrijwel direct daarna deelde Urk de eerste klap uit. De snelle William de Boer werd in het Zwolse strafschopgebied onderuit gewerkt en dat betekende een penalty voor Urk, die door Hessel Snoek onhoudbaar achter Berkum-doelman Dominic van Hoof werd geknald: 1-0.

Berkum leek daar de rust mee te kunnen halen, maar gaf dat toch uit handen. Na onnodig balverlies stond Hessel Snoek vrij en toen zijn schot wat van richting werd veranderd vloog de bal net onder de lat in het Berkum-doel: 2-0. In de blessuretijd van het eerste bedrijf kreeg Kaluzi nog een flinke kans maar opnieuw wist hij keeper Strijker niet te passeren.

Aansluitingstreffer

Gaandeweg de tweede helft kwam Berkum er wat beter in en liet Urk zich steeds meer op eigen helft terugdringen. Na een dik uur werd een knal van afstand van Michel van Aggele net voor het Urker doel weg geramd door Ronald Wezelman maar even later kregen de bezoekers alsnog hun aansluitingstreffer. Uit een corner werd de bal verlengd, waarna Chris van der Meulen op de goede plek stond om voor 2-1 te zorgen.

Dat was het sein voor Berkum om massaal de aanval te zoeken en leek het een kwestie van tijd voordat de gelijkmaker zou vallen. Daar dacht Urk echter heel anders over. In blessuretijd greep de Berkum-verdediging opnieuw slecht in en kreeg invaller Lucas Schraal, net twee minuten in het veld, vrije doortocht. Die benutte hij efficiënt met een lobje over keeper Van Hoof, 3-1, en daarmee was de gifbeker voor Berkum nóg niet leeg. Na zo’n zes minuten in de extra tijd kon ook collega-invaller Jelle de Boer op de Zwolse goal af en ook hij profiteerde goed: 4-1.

Door deze wat geflatteerde maar uiteindelijk niet onverdiende overwinning blijft Urk koploper in de Hoofdklasse B en blijft Berkum met een 10e plaats in de middenmoot hangen. De Zwollenaren zullen de komende weken heel wat efficiënter met de kansen om moeten springen om de weg naar boven in te kunnen slaan.

Eindstand: 4-1 (2-0)

Scheidsrechter: Raymond Meilink

Doelpunten: 38. Hessel Snoek (1-0) (strafschop), 44. Hessel Snoek (2-0), 72. Chris van der Meulen (2-1), 90+4. Lucas Schraal (3-1), 90+6 Jelle de Boer (4-1)

Gele kaarten: Patrick van der Veen, Thom Kooke, Dominic van Hoof (Berkum), Jan van Slooten, Jelle de Boer (Urk)

Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Patrick van der Veen (79. Hoeseb Yakob), Jasper Bremmer, Jorben Nieuwenhuis (73. Silvan Kersbergen), Rico Wolven, Thom Kooke (62. Michel van Aggele), Marc van der Meulen, Björn Bakker, Chris van der Meulen, Yannick Kaluzi, Johnsen Bacuna

Opstelling Urk: Richard Strijker, Ronald Wezelman, Klaas Kramer, Hessel Snoek, Dick Hakvoort, Marinus Snoek, Riekelt Nentjes, Gerrit Tol (90+3. Lucas Schraal), Bennie Dunnink, Jan van Slooten (74. Jelle de Boer), William de Boer

Verslag: Theo Kölker