CoronavirusNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Versoepeling corona-maatregelen nog niet aan de orde

Mogelijk inzet apps voor opsporen corona-geïnfecteerden

Den Haag – Van het versoepelen van de coronamaatregelen is vooralsnog geen sprake. Dat liet minister-president Mark Rutte dinsdagavond weten tijdens een persconferentie die live via NPO 1 te volgen was. Eerst zal voldaan moeten worden aan een aantal specifieke voorwaarden voordat er versoepeld kan worden. Ook komt er een onderzoek naar de mogelijkheden om apps in te zetten voor het traceren van mogelijk geïnfecteerden.

Het gaat om de volgende voorwaarden die zijn opgesteld door het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM en die zijn geadviseerd aan het kabinet.

1. Het besmettingsgetal moet geruime tijd kleiner zijn dan één.
2. De ziekenhuizen, de IC’s en de overige zorginstellingen moeten niet langer overvraagd zijn. Bovendien moeten ze de kans hebben gekregen om zich te herstellen.
3. Er moet voldoende testcapaciteit zijn om COVID-19 vast te stellen.
4. Er moet voldoende capaciteit en mogelijkheden zijn voor contactonderzoek. Het gaat om het opsporen van bronnen en hun contacten. Ook moet er voldoende capaciteit zijn om al deze data te analyseren op landelijk en regionaal niveau.
5. Er moeten voldoende meetinstrumenten zijn om de effecten van het versoepelen van maatregelen snel op te kunnen pikken.

OMT wil testbeleid aanpassen, mogelijk werken met een mobiele app om mensen op te sporen

Het OMT wil dat personen met klachten getest worden en zodra blijkt dat het het coronavirus is deze personen isoleren. Daarna moeten, net zoals in de eerste fase, contactpersonen worden opgespoord en in quarantaine worden geplaatst. Hiervoor zou de rijksoverheid zo snel mogelijk moeten onderzoeken of bij dat bron- en contactonderzoek ook app’s op de mobiele telefoons van de Nederlanders ingezet kunnen worden. Voorwaarde is wel dat de privacy van de gebruiker beschermd wordt. Het zou gaan om twee apps. Eén app die signaleert als je in de buurt bent geweest van het besmet persoon. De mobiele telefoongebruiker krijgt dan een signaal dat hij of zij in zelfquarantaine moet. De tweede app is een app waarbij deze persoon direct contact heeft met de arts over het verloop van de COVID-19 ziekte.

Wat betreft de testen

Er is op dit moment voldoende testcapaciteit. Maar het OMT wil meer. Naast de test om de infectie met het corona virus vast te stellen willen ze ook test inzetten om te kijken of iemand een infectie heeft gehad en er anti-stoffen zijn aangemaakt. Er wordt onderzocht welke tests het meest betrouwbaar zijn voor dit doel. De test moet dan worden afgenomen bij patiënten, zorgmedewerkers, mantelzorgers, mensen in de risicogroepen en de mensen in de vitale beroepen. Sneltesten zijn ook een optie als ze tenminste met 98% zekerheid mensen eruit kunnen halen die niet besmet zijn en tussen de 60 en 80 procent van de mensen die wel besmet zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button