EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Luid protest bij Isala voor loonsverhoging en betere arbeidsvoorwaarden

Zwolle – Dinsdag werd bij het Isala Ziekenhuis in Zwolle actie gevoerd door de werknemers in samenwerking met de vakbond FNV Zorg en Welzijn en het CNV. Het personeel strijdt voor een betere CAO. Ze willen een compensatie voor onregelmatige werktijden en een loonsverhoging.

Het stond dinsdagmiddag vol op het plein voor de ingang van het ziekenhuis . Met spandoeken, lawaai en een strijdlied werd het protest kracht bijgezet. De operatiekamers, radiologie en tientallen andere afdelingen waren gesloten voor niet-spoedeisende zaken. Er werden zondagsdiensten gedraaid vanwege de cao-acties.

tekst gaat verder onder de foto

Foto’s © Peter Denekamp

Looneis

De vakbonden voeren actie omdat ze een goede cao voor álle 200.000 ziekenhuismedewerkers willen. Met een salarisverhoging van 5% in 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Priscilla is één van de actievoerende Isala medewerkers: “Ook wij hebben ruimte nodig om ons werk en privé -leven in balans te houden. Daar moeten afspraken over komen. En dan heb ik het nog niet eens over het salaris gehad”.

Ook wij hebben ruimte nodig om ons werk en privé -leven in balans te houden,. Priscilla, Isala mederwerkster

tekst gaat verder onder de foto

Rob Dillman, bestuursvoorzitter Isala

NVZ voorstel

Bestuursvoorzitter Rob Dillmann sprak de actievoerders om 12 uur ’s middags toe. “Ik vind dat het NVZ voorstel heel goed tegemoet komt aan hetgeen waar Priscilla zich druk over maakt en terecht aandacht voor vraagt. ” Dillmann werd gevraagd om het actiebord ‘Goede CAO – Goede zorg’, van het FNV te ondertekenen. Dat ging echter niet gebeuren. “Als er staat dat het NVZ voorstel op tafel komt, dan teken ik graag. En als jullie zeggen, er moet iets van tafel, dan lijkt me dat geen goede zaak.”, aldus Dillmann.

Looneis

De looneis noemt de bestuursvoorzitter een uitdaging. “De loonruimte landelijk is ongelofelijk beperkt. We krijgen er niet heel veel geld bij. Dus we moeten het allemaal vanuit de eigen broekzak doen. “, aldus Dillmann, “Dat is toch de realiteit waarmee we te dealen hebben met elkaar. ”

De bonden laten weten dat zolang het eindbod van de ziekenhuiswerkgevers, met een te lage structurele loonstijging, niet van tafel is, de acties doorgaan.

Vandaag werd ook gestaakt in Meppel, Breda en Oosterhout.

Back to top button