Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Luchtwachters hangen spandoek op; ‘Zwolse lucht is ongezond’

Zwolle – Terwijl het ochtendzonnetje voorzichtig doorbreekt om klokslag acht uur zaterdagochtend razen de eerste auto’s en vrachtwagens al weer op de IJsselallee. Vrachtwagens claxoneren als ze luchtwachter Rob en Jacqueline op het fietsviaduct over de IJsselallee bezig zien met het ophangen van een spandoek.

Onder toeziend oog van gemeenteraadslid Lennart Hartman van Groenlinks hangen de Zwolse luchtwachters een spandoek op waarop de tekst “Zwolse lucht is ongezond. Gemeente kom in actie.” prijkt.

Luchtwachters zijn bezorgde burgers die opkomen voor gezonde lucht. Samen met Milieudefensie zetten Luchtwachters zich in voor meer ruimte voor fietsen, wandelen, openbaar vervoer en elektrische deelauto’s en minder ruimte voor vervuilend verkeer.

(tekst gaat verder onder foto)

De lucht in Zwolle is ongezond, vooral langs drukke wegen zoals de IJsselallee en de N337. Luchtwachter Rob zegt  “Het is een groot probleem. Ongemerkt roken we elke dag 5 sigaretten mee door vieze lucht in te ademen, met schade aan onze gezondheid tot gevolg. Langs drukke wegen ligt het aantal meegerookte sigaretten nog hoger”.

Luchtwachter Jacqueline vertelt: “Toen ik de app van het longfonds gebruikte, zag ik dat de luchtkwaliteit van mijn stad matig was, daar schrok ik wel van. Er moet nodig iets gebeuren!”

Met de spandoekenactie willen de Luchtwachters de gemeente aansporen om in ieder geval het fietsverkeer en OV te stimuleren, de vervuilende auto terug te brengen en meer elektrisch verkeer naar de binnenstad te sturen.

Ik ben blij met deze actie. In het coalitie akkoord staat ook dat we naar een emmissieloze stadsdistributie willen, we graag volledig elektrisch stadsvervoer willen en Zwolle een echte fietsstad is en blijft. Lennart Hartman, GroenLinks Zwolle


Hoe gezond is de lucht bij jou? Check het via de website van het Longfonds. 


 

Gerelateerde artikelen

Back to top button