CoronavirusNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapPolitiek & OpinieVoorpagina

Luchtreinigingsinstallaties voor scholen?

Zwolle – Wethouder Michiel van Willigen wil het onderzoek naar het effect van luchtreinigers afwachten voordat hij een bestelling hiervoor plaatst. Dat zegt hij in een nota aan de gemeenteraad van Zwolle. Luchtreinigers hebben mogelijk wel een positief effect op de korte termijn waar het gaat om het verminderen van de verspreiding van het coronavirus maar zijn geen oplossing voor het verbeteren van de ventilatiekwaliteit in relatie tot de hoeveelheid CO2 in een klaslokaal. Hiervoor dient de lucht ververst te worden door het verbeteren van de mechanische ventilatie naar Frisse Scholen klasse B of C. Luchtreinigers zijn met nadruk geen oplossing voor de langere termijn, zegt de wethouder.

Verbeteringen

Het college is met de schoolbesturen in gesprek over het verbeteren van de ventilatiekwaliteit van de schoolgebouwen die niet voldoen aan het Programma van Eisen Frisse scholen 2021 dat is opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Onderzoek moet meer inzicht geven in de kwaliteit van het binnenmilieu. Er wordt daarbij gekeken naar verschillende fases waarin de scholen zich bevinden, zoals voldoen aan de eisen, en al of niet met plannen voor renovatie en nieuwbouw.

Technisch kan daarbij verder onderzocht worden welke systemen de mogelijkheid hebben om lucht op grote schaal zowel te reinigen als te verversen. Ook de mogelijkheden van verwarmen en/of koelen van lucht zal daarbij onderzocht worden in het kader van verduurzaming en thermisch comfort.

Afwachten

Het college is voornemens de uitkomst van de verschillende onderzoeken af te wachten. Hierop vooruitlopend is wel de verwachting dat luchtreinigers geen passende oplossing zijn voor het meer technische vraagstuk. Het college is daarom vooralsnog niet van plan om een bestelling te plaatsen voor luchtreinigers.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button